Zeliščarski dan - Priprava na zimo z zelišči, sobota, 7. oktober

V soboto, 7. oktobra, vas vabimo, da se nam pridružite na zeliščarsko-kulinaričnem dnevu z naslovom - Priprava na zimo z zelišči. Tokrat smo se povezali Zavod za uporabno botaniko Divji vrt in zeliščarska kmetija Vrhivšek iz Frankolovega in vam pripravili zanimive vsebine.

Program:

  • 10.00 - 10.30 - zbiranje in spoznavanje udeležencev,
  • 10.30 - 12.30 - destilacija žajblja, uporabnost eteričnega olja in hidrolata žajblja ter izdelava zobne paste
  • 13.00 - 14.00 - predavanje Zelišča in prehladi
  • 14.00 - 15.00 - kosilo
  • 15.00 - 17.00 - predelava šipka od A-Ž

Darilo: steklenička hidrolata za domov
           kozarček šipkove marmelade

Več o programu;

Šipek je vsestransko uporabna in okusna divja rastlina, izredno bogata z vitamini. Kako jo lahko uporabimo za prehrano in zdravje bomo izvedeli v teoriji, predvsem pa v praksi. Tekom delavnice se bomo naučili, kako šipek enostavno predelati, brez zamudnega in srbečega odstranjevanja dlačic. Naučili se bomo pripraviti šipkovo mezgo, marmelado, liker, sok in moko. Porabili bomo praktično ves plod (soplodje:)). Nekatere shranke boste lahko odnesli tudi domov, čaka pa vas še posebno šipkovo kulinarično presenečenje.

Žajbelj v botaniki opišemo z latinskim imenom Salvia officinalis, ki izhaja iz besede salvare - kar pomeni zdraviti in hkrati nakazuje na zdravilno moč rastline. Kako in kdaj ga uporabiti boste izvedeli med samo delavnico, ki jo bomo popestrili tudi z izvedbo parne destilacije. Na ta način namreč rastlino spravimo v majhne stekleničke, ki so nam v pomoč in veselje tudi takrat, ko je slika bujno rastočih zelišč le bled spomin.

Predavanje Zelišča in prehladi nam bo razkrilo, katera zelišča lahko uporabimo pri različnih prehladnih in viroznih težavah, na kakšen način jih pripravimo in kako delujejo. Predaval bo dr. Luka Kristanc, dr. med., dipl. biol., v primeru njegove odsotnosti pa Andreja Papež Kristanc, univ. dipl. biol.

Predviden čas delavnice: 7 ur

Cena: 65 €/osebo, za člane Divjega vrta 60 €/osebo

Lokacija: Lindek 22, 3213 Vojnik

Ker je število udeležencev omejeno, so predhodne prijave obvezne preko spodnjega obrazca, na alenka@kmetija-vrhivsek.si ali kontakt@divjivrt.si ali po telefonu 041-969-770 (Alenka) in 040- 566-177 (Andreja). Prijavite se lahko do četrtka, 5. oktobra 2017. Plačilo je na sami delavnici.

Veselimo se srečanja in druženja z vami!

Andreja Papež Kristanc, Luka Kristanc, Divji vrt & Alenka Zapušek, Rudi Ramšak, Kmetija Vrhivšek 

  IMG 0126 Vrhivsek zajbelj

Prijavni obrazec: 

Potrdite, da se prijavljate na zeliščarski dan - Priprava na zimo z zelišči:*
Ime in priimek:*
E-naslov ali telefon:*
Vaše pripombe:

 

AKTUALNO

Zeliščarski dan - Priprava na zimo z zelišči, sobota, 7. oktober

Na kmetiji Vrhivšek si bomo ogledali destilacijo žajblja, predelavo šipka od A do Ž in še več...

Več

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

Favn

Eterična olja in zeliščni izdelki
Priporočamo - učenje botanike z igro!

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information