Kdo smo

 

Andreja Papež Kristanc, univ.dipl.biol., prof. biol.

je biologinja, strokovnjak za uporabo užitnih divjih rastlin. Od prvih kulinaričnih poskusov s konca srednje šole se je na to temo nabralo že kar nekaj znanja. Je tudi mamica šestletne navihanke in štiriletnega navihančka, ki se že pridno navdušujeta nad divjimi gurmanskimi dobrotami.

Botanični življenjepis;

  • Od leta 2000 je bila aktivna članica Planinskega društva Ljubljana - Matica, kjer je kar nekaj let sodelovala kot planinska vodnica. Leta 2010 presedlala k odseku za varstvo narave in gorsko stražo, kjer se je udeleževala in organizirala mnogo botaničnih izletov.
  • V poletju 2009 je kot absolventka kartirala habitatne tipe v Triglavskem narodnem parku.
  • Leta 2010 diplomirala na temo Uporaba divje rastočih rastlin v prehrani.
  • Med leti 2010 in 2012 je bila zaposlena v Triglavskem narodnem parku, na projektu Nature Experience.
  • Zaposlena je na Zavodu za varstvo narave, OE Kranj, kjer se ukvarja z invazivnimi rastlinami.
  • Od leta 2013 aktivno deluje v Divjem vrtu.

 

 

doc dr. Luka Kristanc, dr. med., dipl. biol. 


je po izobrazbi zdravnik in biolog, leta 2016 je postal doktor toksikoloških znanosti, pred kratkim pa tudi docent s področja farmakologije na Fakulteti za zdravstvene vede v Novem mestu. Dela kot specialist družinske medicine v ZD Kranj, v prihodnosti pa želi širino družinske medicine združiti s fitoterapevtskim znanjem in principi ekoterapije v posebno obliko integrativne medicine.


Svoje medicinsko znanje skuša preplesti z znanjem o uporabni vrednosti zdravilnih rastlin in gliv. Njegova raziskovalna področja so tudi rastlinska in glivna sistematika ter toksikologija, torej preučevanje strupenosti rastlin in gliv. Pri svojem doktorskem študiju se je ukvarjal s toksikološkimi mehanizmi porotvornih snovi, ki se uporabljajo pri zdravljenju nekaterih glivičnih in parazitskih okužb. Raziskovalno sodeluje predvsem z Inštitutom za biofiziko Medicinske fakultete v Ljubljani, članke pa objavlja v domačih in tujih strokovnih in znanstvenih revijah. Kot biolog z močno afiniteto do ekologije zares zadiha s polnimi pljuči šele, ko se znajde v neokrnjeni naravi.

 

 

 

Mitja Papež 

Je varnostni inženir in skrbi za tehnične zadeve.

Nepogrešljivo je pomagal pri postavljanju spletne strani in ob različnih tehnično-izvedbenih zagatah vedno priskoči na pomoč.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zala in Svit Kristanc 

Botanika že od malih nog. Razveseljujeta se nad naravo pri vseh naših privat potepanjih, včasih pa se nam pridružita tudi na delavnicah. Pazita, da mamica in ati počasi hodita in ne zgrešita kakšne rožice. 


   

 

Powered by Bullraider.com

AKTUALNO

Tečaj zeliščarstva 2022

Letos bomo v Divjem vrtu že četrto leto organizirali daljši in bolj poglobljeni tečaj spoznavanja rastlin. Fokus bo na divjih rastinah in njihovi uporabnosti v užitne in zdravilne namene. Potekal bo v dveh sklopih (čet, pet, sob) v aprilu in maju. Vabljeni vsi navdušenci nad naravo, divjimi rastlinami in samooskrbo!

Več

Delavnica za brezposelne - spoznavanje užitnih divjih rastlin v sredo, 23.9.20

Vabljeni na delavnico, na kateri boste spoznali kar nekaj užitnih vrst, ki rastejo v naši neposredni okolici in jih boste lahko vključili v svojo prehrano. Poleg tega se bomo v okviru delavnice pogovorili tudi o možnostih (samo) zaposlitve na zeliščarski kmetiji.

Več

Tečaj zeliščarstva 2020

Letos bomo v Divjem vrtu v maju in juniju že tretje leto zapored organizirali daljši in bolj poglobljeni tečaj spoznavanja rastlin. Primeren je za vse tiste, ki želite podrobneje spoznati svet rastlin, dobiti širšo sliko o možnosti njihove uporabe ter biti samostojnejši pri prepoznavi vrst. Poudarek bo na naših avtohtonih rastlinah. Preberi več ...

 

">IMG 2536

 

Vključili smo se v projekt FITOKMETIJE

V mesecu oktobru 2019 smo začeli z izvajanjem projekta Razvoj in uvajanje usposabljanja o zdravilnih rastlinah na učnih kmetijah – FITOKMETIJE, v katerem sodeluje 5 partnerjev. Namen projekta je preučiti možnosti razvoja in poskusno izvesti aktivnosti na kmetijah, ki se nanašajo na področje izobraževanja o okolju in hrani s poudarkom na fitoterapevtskih vsebinah.

Več

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

Favn

Eterična olja in zeliščni izdelki
Priporočamo - učenje botanike z igro!

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information