Bezgova marmelada

Bezgova marmelada je odličnega okusa, čudovite barve in polna koristnih snovi. Pripravimo pa jo takole (brez semen).

Potrebujemo:

  • tričetrt kg bezgovih jagod,
  • 400 g želirnega sladkorja,
  • 10 g želirnega sredstva v prahu,
  • vodo.

Priprava: Bezgove jagode osmukamo z vejic, jih operemo ter stresemo v posodo. Na hitro jih prekuhamo. Nato jih spasiramo s paličnim mešalnikom ter jim dodamo nekaj vode (samo toliko, da bomo goščo lažje spravili skozi cedilo). Dobro premešamo in goščo precedimo čez cedilo (semena ostanejo na cedilu). Postopek lahko dvakrat ponovimo (spet dodamo malo vode, premešamo in precedimo, če se je semen držalo še veliko gošče). Tako dobimo približno pol litra tekoče gošče. Dodamo ji 400 g želirnega sladkorja in 10 g želirnega sredstva v prahu. Mešamo, da se vse raztopi, in pustimo vreti nekaj minut. Poskusimo, ali nam kislost in sladkost ustrezata. Če se nam zdi marmelada premalo kisla ali sladka, lahko dodamo še nekaj citronske kisline ali sladkorja. Je pa treba vračunati dejstvo, da je nekaj kisline že v želirnem sladkorju in da marmelade po vse verjetnosti ne bo potrebno dodatno kisliti. Če smo zadovoljni, marmelado nalijemo v sterilizirane kozarce in dobro zatesnimo. Za nekaj minut jih obrnemo na glavo, nato pa spet pravilno. Počakamo, da se ohladi, nato jih etiketiramo. 

 

IMG 0614 1

Powered by Bullraider.com

AKTUALNO

Zeliščno - divji vikend odklop ob Cerkniškem jezeru, 17.-19. maj 2019

Vrnili se bomo k pristnemu stiku z naravo in odkrivali rastline ob Cerkniškem jezeru in spoznavali njihove zdravilne lastnosti. Izdelali bomo svoje zdravilne pripravke in se gurmansko razvajali. 

    IMG 0222 1  

Preberi več ... 

Zeliščno - divji vikend odklop na kmetiji Vrhivšek, 21.-23.junij 2019

Pridružite se nam na vikend odklopu, v katerem bomo prepoznavali rastline ter njihovo uporabnost. Spoznavali bomo divjo hrano, si ogledali destilacijo zelišč, spali v jurti in si oddahnili v neokrnjeni naravi.

 IMG 3568    Preberi več ...

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

Favn

Eterična olja in zeliščni izdelki
Priporočamo - učenje botanike z igro!

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information