Presna gibanica

Oziroma skoraj presna gibanica, saj so vse sestavine, razen kostanja, surove. Je naravnost odličnega okusa in polna vitaminov.

Sestavine:

  • 120g mletih orehov
  • 120g mletega maka
  • 150g kuhanega in olupljenega kostanja
  • 1 kg jabolk
  • 100g sladkorja
  • 1,5 dcl sladke smetane ter mleko ali voda po potrebi
  • 1 velika žlica kisle smetane
  • 3 žlice vanilijevega sladkorja
  • cimet
  • 3 žlice drobtin
  • 1 žlica ruma
  • 2-3 žlice kakava
  • nalistani mandeljni za okras

Plasti nalagamo v ozek in visok pekač (pribl. 10X30 cm). Če se nam zdi kakšna plast pregosta, lahko gostoto zmanjšamo z dodajanjem vode ali mleka.

Prva plast: Kostanj skuhamo, olupimo in pretlačimo. Dodamo 0,5 dl smetane, rum in kakav, da dosežemo želeno sladkost. Zmešamo v gosto maso in položimo na dno pekača v približno 0,5 cm debelo prvo plast.

Druga plast: Mlete orehe zmešamo z vodo ali mlekom, 0,5 dl sladke smetane, 30 g sladkorja in 1 žlico vanilijevega sladkorja. Polovico te mase položimo na kostanjevo plast.

Tretja plast: Jabolka olupimo in naribamo, dodamo 30 g sladkorja in žlico vanilijevega sladkorja, kislo smetano ter cimet po okusu ter vse skupaj premešamo. Polovico te mase položimo na orehovo plast.

Četrta plast: mlet mak, 30 g sladkorja, žlico vanilijevega sladkorja in 0,5 dl kisle smetane zmešamo in polovico te mase razgrnemo po plasti jabolk.

Peta, šesta in sedma plast: Izmenično naložimo še preostale polovice mas: orehove, jabolčne in makove. 

Po vrhu gibanico potresemo še z mletimi orehi in nastrganimi mandeljni in dobili smo sladico, ki je lepa, kalorična ter zaradi svežih sestavin tudi zdrava, okusu pa se gotovo ni moč upreti!

 

 

 

Powered by Bullraider.com

AKTUALNO

Zeliščno - divji vikend odklop ob Cerkniškem jezeru, 17.-19. maj 2019

Vrnili se bomo k pristnemu stiku z naravo in odkrivali rastline ob Cerkniškem jezeru in spoznavali njihove zdravilne lastnosti. Izdelali bomo svoje zdravilne pripravke in se gurmansko razvajali. 

    IMG 0222 1  

Preberi več ... 

Zeliščno - divji vikend odklop na kmetiji Vrhivšek, 21.-23.junij 2019

Pridružite se nam na vikend odklopu, v katerem bomo prepoznavali rastline ter njihovo uporabnost. Spoznavali bomo divjo hrano, si ogledali destilacijo zelišč, spali v jurti in si oddahnili v neokrnjeni naravi.

 IMG 3568    Preberi več ...

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

Favn

Eterična olja in zeliščni izdelki
Priporočamo - učenje botanike z igro!

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information