Hipertiroza in kurkuma

VPRAŠANJE:
Spoštovani, zanima me, kako deluje kurkuma pri zdravljenju ščitnice oziroma ali jo smem uporabljati pri hipertirozi. Prosim vas še za kakšen koristen nasvet v zvezi s tem.
Hvala in lep pozdrav,
Vida iz Kranja

 

ODGOVOR:

Spoštovani!

Naj na začetku poudarim, da je vzrokov za povečano delovanje ščitnice (hipertiroza) več, zato je bistvenega pomena, da se najprej postavi prava diagnoza in nato izpelje ustrezen terapevtski postopek (jemanje t. i. tirostatičnih zdravil, radioablacija z jodom, operativni poseg idr.). Šele ko ugotovimo, za kakšen bolezenski proces gre, lahko sklepamo o koristnosti ali škodljivosti zeliščnih pripravkov oziroma učinkovin.

Čeprav je znanih precej rastlin, katerih učinkovine zmanjšujejo delovanje ščitnice (preberite si prispevek o zeliščih in hipotirozi, če ga še niste), njihova uporaba pri hipertirozi ni raziskana. Najverjetneje je njihov učinek v splošnem tudi prešibak, da bi z njimi lahko uredili delovanje ščitnice.

Čeprav so delovanje kurkume (gre za vrste iz rodu Curcuma, najpomembnejša med njimi je Curcuma longa) in njenih učinkovin preiskovali v številnih študijah, vplivi na delovanje ščitnice niso pojasnjeni. V Indiji sicer kurkumo že dolgo časa uporabljajo kot zelišče za zdravljenje želodčnih in jetrnih obolenj, njene grenčine namreč povečajo izločanje želodčnih in jetrnih sokov in tako izboljšujejo prebavo. Dolgotrajna uporaba v zdravilstvu in kulinariki ter tudi izsledki toksikoloških študij kažejo, da je uporaba kurkume varna.

Novejše raziskave so pokazale, da imajo njene učinkovine, zlasti kurkumin, močno protivnetno in antioksidativno delovanje. Kurkumin se je doslej izkazal kot koristen pri mnogih kroničnih obolenjih, kjer ima pomembno vlogo vnetje, npr. pri avtoimunih oz. imunološko pogojenih obolenjih (revmatoidni artritis, luskavica, kronične vnetne črevesne bolezni, multipla skleroza, astma), degenerativnih obolenjih živčevja (Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen), ishemičnih srčnožilnih obolenjih (za zmanjševanje razvoja ateroskleroze in preprečevanje srčnih infarktov), in pri sladkorni bolezni (zmanjšuje tako koncentracijo sladkorja v krvi kot tudi koncentracijo holesterola, s čimer zmanjšuje pojavnost žilnih zapletov). Veliko obeta tudi zato, ker izboljšuje delovanje jeter in dokazano deluje protirakavo.

Kurkuma bi torej lahko imela pozitiven učinek tudi pri vnetnih oziroma imunoloških obolenjih ščitnice, npr. Hashimotovi bolezni in Gravesovi bolezni (eden izmed vzrokov za hipertirozo), čeprav neposrednih raziskav v zvezi s tem še ni. Glede na njeno dokazano vsestransko koristnost zlasti pri t. i. boleznih moderne dobe pa bi njeno uporabo v zmernih količinah svetoval pravzaprav vsem.

Lep pozdrav,

                                                                     Luka Kristanc, dr. med., dipl. biol.

Powered by Bullraider.com

AKTUALNO

Tečaj zeliščarstva 2020

Letos bomo v Divjem vrtu v maju in juniju že tretje leto zapored organizirali daljši in bolj poglobljeni tečaj spoznavanja rastlin. Primeren je za vse tiste, ki želite podrobneje spoznati svet rastlin, dobiti širšo sliko o možnosti njihove uporabe ter biti samostojnejši pri prepoznavi vrst. Poudarek bo na naših avtohtonih rastlinah. Preberi več ...

 

">IMG 2536

 

Vključili smo se v projekt FITOKMETIJE

V mesecu oktobru 2019 smo začeli z izvajanjem projekta Razvoj in uvajanje usposabljanja o zdravilnih rastlinah na učnih kmetijah – FITOKMETIJE, v katerem sodeluje 5 partnerjev. Namen projekta je preučiti možnosti razvoja in poskusno izvesti aktivnosti na kmetijah, ki se nanašajo na področje izobraževanja o okolju in hrani s poudarkom na fitoterapevtskih vsebinah.

Več

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information