Cvetlična jelly dišava

 

Odišavite dom s preprostimi sestavinami. Vse dobite v najbližji trgovini, le kakšno eterično olje morate imeti doma. Jaz uporabljam Favnova, ki so izredno kakovostna. Izdelek lahko podarite komu kot domače darilo, ampak je primerno bolj za zimske mesece, v poletju se na visoki temperaturi želatina namreč hitro stali.

 

Potrebujete:

  • 3 dl vode,
  • manjšo pest borovnic ali barvila za hrano,
  • želatino v lističih ali prašku (1 zavitek),
  • sol,
  • suho cvetje,
  • eterična olja po izbiri (jaz sem uporabila limeto, jelko, sivko in limonsko travo - vsakega posebej).

 

Priprava: Borovnice pretlačite in zalijete zmalo vode. Obarvano tekočino čez krpico precedite v lonček za kuhanje. Dodate 4-5 žličk soli (da se žele ne bo pokvaril) in dobro premešate. Nato v tekočino dodate še želatino (če uporabljate tisto v lističih, pustite nekaj minut, da nabrekne), nato daste vse skupaj na ogenj in mešate toliko časa, da se sol in želatina stopita. Nato počakate, da se tekočina ohladi do tople temperature in jo nalijete v steklene posodice. Takoj dodate v vsako posodico še 5-10 kapljic želenega eteričnega olja, dobro premešate in okrasite s suhim cvetjem, kamenčki in podobnim. Zaprete (da eterična olja ne izhlapevajo) in ohladite, da se želatina strdi. Ko želite, posodico odprete in jo postavite v prostor, ki ga želite odišaviti.

 

 

 

Powered by Bullraider.com

AKTUALNO

Delavnica za brezposelne - spoznavanje užitnih divjih rastlin v sredo, 23.9.20

Vabljeni na delavnico, na kateri boste spoznali kar nekaj užitnih vrst, ki rastejo v naši neposredni okolici in jih boste lahko vključili v svojo prehrano. Poleg tega se bomo v okviru delavnice pogovorili tudi o možnostih (samo) zaposlitve na zeliščarski kmetiji.

Več

PREDELAVA ŠIPKA OD A DO Ž NA KMETIJI DIVJI VRT - v soboto, 19.9.2020

V neokrnjeni naravi kmetije v Podgorju pri Pišecah bomo nabirali šipek. Nato bomo z enostavnim postopkom izdelali šipkovo marmelado, sok in liker. Ločili bomo tudi koščice (oreške) in se naučili, kako jih lahko uporabljamo za prehrano in zdravje. Vabljeni, če nimate potrpljenja z izkoščičevanjem posamičnih plodov šipka. Vsak bo domov odnesel kozarček šipkove marmelade. Dogodek je brezplačen. Prijava je obvezna do četrtka, 17.9.2020

Več

Tečaj zeliščarstva 2020

Letos bomo v Divjem vrtu v maju in juniju že tretje leto zapored organizirali daljši in bolj poglobljeni tečaj spoznavanja rastlin. Primeren je za vse tiste, ki želite podrobneje spoznati svet rastlin, dobiti širšo sliko o možnosti njihove uporabe ter biti samostojnejši pri prepoznavi vrst. Poudarek bo na naših avtohtonih rastlinah. Preberi več ...

 

">IMG 2536

 

Vključili smo se v projekt FITOKMETIJE

V mesecu oktobru 2019 smo začeli z izvajanjem projekta Razvoj in uvajanje usposabljanja o zdravilnih rastlinah na učnih kmetijah – FITOKMETIJE, v katerem sodeluje 5 partnerjev. Namen projekta je preučiti možnosti razvoja in poskusno izvesti aktivnosti na kmetijah, ki se nanašajo na področje izobraževanja o okolju in hrani s poudarkom na fitoterapevtskih vsebinah.

Več

Spletna FITOTERAPEVTSKA AMBULANTA

Za delovanje spletne strani uporabljamo joomla sejni piškotek. Namesti se ob obisku spletne strani z unikatno vrednostjo in je nujen za pravilno delovanje spletne strani, zato ga ni mogoče onemogočiti oz. odstraniti. Je sejni (začasni) piškotek, kar pomeni, da se odstrani ob zaprtju vašega brskalnika. V primeru, da sprejemate piškotek, to potrdite s klikom na sprejemam. Še to: piškotki niso škodljivi - ne vsebujejo trojanski konj, virusov ali kakšne druge zlonamerne kode.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information