Dobra misel za čaj ob prebavnih težavah

Glavna sestavina: navadna dobra misel (Origanum vulgare)
Čaj iz dobre misli je, kljub temu, da je ta rastlina običajno uporabljana kot divji nadomestek gojenega origana, presenetljivo dober, prav tako pa ugodno vpliva na prebavni sistem. Cvetoče poganjke dobre misli naberemo v poletnem času in jih kar cele posušimo. Nato jih spravimo v steklen kozarec. Okus in aroma bosta ostala praktično nespremenjena še vsaj dve leti, čeprav je teoretično bolje, da vsako leto naberemo in posušimo nove rastline.

Potrebujemo:

  • cvetoč poganjek dobre misli (svež ali suh),
  • 3 dl vode.

Primerno za otroke.


Priprava:
 Zavremo vodo, ogenj ugasnemo in v vodo vržemo en cvetoč poganjek dobre misli. Posodo pokrijemo s pokrovko in pustimo stati pet minut. Nato čaj precedimo v skodelico. Čaja ne sladimo!

Način in čas uporabe: Čaj pijemo topel, počasi, po požirkih, ob prebavnih težavah trikrat dnevno po eno skodelico do izboljšanja stanja oziroma največ tri tedne. Če ga pijemo preventivno oziroma za žejo, bo dovolj ena skodelica tega čaja na dan.

Dobra misel deluje antiseptično in pomirjujoče, sprošča krče ter spodbuja delovanje jeter in žolčnika. Zato čaj iz nje lahko pijemo ob različnih prebavnih težavah, pa tudi preventivno za boljše zdravje prebavil.

Koledar dogodkov

Ni dogodkov
© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2022. Vse pravice pridržane.