Iz listov navadnega kromača lahko pripravimo prijetno aromatičen sirup. Še največji izziv je, kako iz njih izvleči dovolj arome. Lahko preizkusite naš postopek, ki je kar dober.
Potrebujemo:
- dve zajetni moški pesti listov dišečega kromača,
- dva litra vode,
- 2,5 kg sladkorja,
- 50 g citronske kisline.
Priprava: Vodo in sladkor zmešamo, prevremo in ohladimo. Dodamo citronsko kislino. Tri četrtine nabranih listov dišečega kromača zrežemo in za 12 ur namočimo v mešanici prevrete vode in sladkorja. Nato liste vzamemo ven (in jih zavržemo ali drugače uporabimo) in dodamo še zrezano preostalo četrtino listov. Vse skupaj postavimo v hladilnik za 24 ur (običajno to delamo v vročih poletjih in bi listi na sobni temperaturi prehitro začeli propadati). Nato liste vzamemo ven in jih dobro odcedimo (stisnemo). Tekočino preko cedila in krpice precedimo v steklenice. Sirup je tako pripravljen za pokušino.




Sirup iz dišečega kromača (Myrrhis odorata) ima čudovito aromo po znanih Bronhi bonbonih. Najdemo ga v hribih in gorah, predvsem v Bohinjskih gorah ga je kar precej. Vsebuje eterično olje, ki je po sestavi podobno janeževemu.