Kromačev sirup

Vodilno zelišče: Dišeči kromač (Myrrhis odorata)
Iz listov navadnega kromača lahko pripravimo prijetno aromatičen sirup. Še največji izziv je, kako iz njih izvleči dovolj arome. Lahko preizkusite naš postopek, ki je kar dober.

Potrebujemo:

  • dve zajetni moški pesti listov dišečega kromača,
  • dva litra vode,
  • 2,5 kg sladkorja,
  • 50 g citronske kisline.

 

 

Priprava: Vodo in sladkor zmešamo, prevremo in ohladimo. Dodamo citronsko kislino. Tri četrtine nabranih listov dišečega kromača zrežemo in za 12 ur namočimo v mešanici prevrete vode in sladkorja. Nato liste vzamemo ven (in jih zavržemo ali drugače uporabimo) in dodamo še zrezano preostalo četrtino listov. Vse skupaj postavimo v hladilnik za 24 ur (običajno to delamo v vročih poletjih in bi listi na sobni temperaturi prehitro začeli propadati). Nato liste vzamemo ven in jih dobro odcedimo (stisnemo). Tekočino preko cedila in krpice precedimo v steklenice. Sirup je tako pripravljen za pokušino.

  
Sirup iz dišečega kromača (Myrrhis odorata) ima čudovito aromo po znanih Bronhi bonbonih. Najdemo ga v hribih in gorah, predvsem v Bohinjskih gorah ga je kar precej. Vsebuje eterično olje, ki je po sestavi podobno janeževemu.
© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2025. Vse pravice pridržane.