Potrebujemo (za en pekač oz. 4 osebe):
- 250 g paradižnikove mezge,
- 1 čebulo,
- 4-5- strokov česna,
- dobro misel ali kupljen origano,
- olivno olje,
- sol.
Priprava nam sicer vzame nekaj dodatnega časa, ki pa je kasneje poplačan z dobrim okusom pice.
Priprava: Čebulo zrežemo na drobne koščke in popražimo na malo olivnega olja. Dodamo malo vode, toliko, da se nam ne prismodi, in malo pokuhamo. Nato dodamo še paradižnikovo mezgo in drobno zrezan česen ter začinimo z eno-dvema žlicama zdrobljene posušene (ali drobno sesekljane sveže) dobre misli. Solimo, premešamo in odstavimo z ognja. Ko se nekoliko ohladi, namažemo čez testo za pico.
Če imamo v družini ljudi, ki bi jih koščki vidne čebule zmotili pri jedi (npr. otroke), lahko omako potem, ko smo dodali paradižnikovo mezgo, zmiksamo s paličnim mešalnikom. Tako bo omaka postala fino sladkasta in tudi bolj gosta.