Tole je okusna omaka iz vodne kreše in ostrigarja (rod Pleurotus), nabranega na deblu topola.
Recept za omako. Potrebujemo:
- 1 večjo čebulo,
- 6 strokov česna,
- 4 klobuke ostrigarja,
- solatno skledo vodne kreše,
- 2 žlici kisli smetane,
- žlico sladke smetane,
- sol in poper po okusu,
- 2 žlici olivnega olja.
Je odličnega okusa in se zelo prilega h kuhani kvinoji in solati. V naši hiši je bila skuhana in glavne sestavine (vodna kreša, ostrigar) nabrane konec decembra v mili zimi 2015.
Priprava: Na olju prepražimo drobno zrezano čebulo in česen. Nato dodamo na drobne kockice (ne na lističe) zrezanega ostrigarja in vodno krešo (zrezano na do 1 cm velike koščke). Solimo in popramo po okusu, pražimo 15 minut, nato dodamo še kislo in sladko smetatano. Dobro premešamo in ponudimo kot prilogo.
Split row left - .
Split row right - .