V času mlade koruze so na voljo tudi poletni pleveli, ki si jih lahko pripravite za spremembo v poletnem jedilniku.
Za omako za testenine potrebujete (za 3 osebe):
- 2 čebuli,
- šopek poganjkov navadnega ščira (Amaranthus retroflexus),
- šopek navadnega tolščaka (Portulaca oleracea),
- šopek poganjkov bele metlike (Chenopodium album),
- šopek mladih listov rmana (Achillea millefolium),
- olje,
- sol,
- poper,
- piment,
- sladko smetano.
So nežnega okusa in primeren nadomestek za blitvo.
Priprava: Na olju prepražimo drobno zrezano čebulo, nato dodamo še zelenjavo, ki smo jo zrezali na 1-2 cm dolge koščke. Solimo, popramo in pimentiramo ter pražimo 15 minut. Nato dodamo še 4-5 žlic sladke smetane, dobro premešamo in potresemo (polijemo) čez izbrane sestavine. Dober tek!
V različici lahko dodate tudi zrna mlade koruze ali česen.