Repa z njoki in zelišči

Vodilno zelišče: navadna zvezdica (Stellaria media), citronka (Aloysia triphylla), timijan (Thymus vulgaris)
Še ena ideja za dobro jed s svežo repo.

Potrebujemo (za 3 osebe):

  • 2 čebuli,
  • 2 žlici olja,
  • eno veliko repo (okrog pol kg),
  • 2 dl mleka,
  • zvrhana žlica moke,
  • žlička kisle smetane,
  • pol dl sladke smetane,
  • 700 g njokov ali kolikor jih pač pojeste,
  • sol,
  • zelišča (navadno zvezdico - Stellaria media, citronko (Aloysia triphylla), timijan (Thymus vulgaris) in po želji še druge)

 

Priprava: Na olju prepražimo zrezano čebulo, dodamo na majhne kockice zrezano repo (ni treba, da jo lupimo), mleko in 1 dl vode. Solimo in kuhamo pol ure ter poskrbimo, da je v omaki stalno vsaj približno 2 dl tekočine. Dodamo še kislo in sladko smetano ter čimbolj razpršeno v omako posujemo še moko. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut. Nato v omako stresemo njoke, ki smo jih poprej skuhali v slanem kropu. Naložimo na krožnik in čez posujemo drobno zrezana zelišča v poljubni količini. Sploh citronka se odlično poda zraven.

Priporočamo:

Koledar dogodkov

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.