Ščir z rdečo peso

Vodilno zelišče: srhkodlakavi ščir (Amaranthus retroflexus)
In dolgočasna rdeča pesa se bo spremenila v okusno solato.

Potrebujemo (za 2 osebi):

  • 1 lonček mladih listov srhkodlakavega ščira (Amaranthus retroflexus),
  • 5 gomoljev rdeče pese srednje velikosti,
  • 3 stroke česna,
  • olivno in bučno olje, sol, kis.

 

 

Priprava: Gomolje pese operemo, skuhamo, olupimo in narežemo na tanke rezine. Ščir za nekaj minut pokuhamo v vreli vodi, nato odcedimo in primešamo k narezani rdeči pesi. Dodamo zrezan česen, malo olivnega in bučnega olja, ter soli in kisa. Premešamo in ponudimo kot solato. 

 

To je zdrava solata, prava bomba rastlinskega železa, saj ga že rdeča pesa vsebuje precej, ščir pa na 100 g kar do desetkrat toliko. Glede na pogostost srhkodlakavega ščira kot vrtnega plevela ga je vredno vključiti v prehrano, pazimo le, da ga ne nabiramo na pregnojenih območjih, ker akumulira nitrate.

Priporočamo:

Koledar dogodkov

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.