Mineštra z regratovo korenino

Vodilno zelišče: Navadni regrat (Taraxacum officinale)
Regratova korenina vsebuje inulin, grenčine in odvaja vodo. Proslavimo jo v juhi.

Potrebujemo (za 3 osebe):

  • 100 g suhega ječmena,
  • 4 krompirje,
  • 1 kolerabo,
  • 3 rumene korenčke (lahko tudi kakšnega oranžnega),
  • 1-2 večji regratovi korenini (Taraxacum officinale agg.),
  • 2 srednje veliki ali manjši čebuli,
  • 1 manjšo cuketo (bučko),
  • 200 - 300 g prekajene šunke,
  • sol,
  • olje,
  • lovor (3 liste),
  • kumino v prahu,
  • majaron,
  • peteršilj (vejica),
  • približno 3 litre vode.

Priprava: Čebulo rahlo prepražimo na malo olja, dodamo ječmen (ješprenj, najbolje, da ga že prej namočimo) in meso, zalijemo z vodo ter kuhamo pol ure. Nato dodamo še na koščke zrezano ostalo zelenjavo, regrat razrežemo na kolobarčke, solimo in začinimo z začimbami (razen s peteršiljem). Kuhamo še dobre pol ure, nato dodamo drobno zrezan peteršilj in še vroče ponudimo. Če smo ga kuhali v celem kosu, lahko meso razrežemo na koncu in ga ponudimo k (v) juhi. Zdravo in okusno.:)

Priporočamo:

Koledar dogodkov

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.