Regratova korenina vsebuje inulin, grenčine in odvaja vodo. Proslavimo jo v juhi.
Potrebujemo (za 3 osebe):
- 100 g suhega ječmena,
- 4 krompirje,
- 1 kolerabo,
- 3 rumene korenčke (lahko tudi kakšnega oranžnega),
- 1-2 večji regratovi korenini (Taraxacum officinale agg.),
- 2 srednje veliki ali manjši čebuli,
- 1 manjšo cuketo (bučko),
- 200 - 300 g prekajene šunke,
- sol,
- olje,
- lovor (3 liste),
- kumino v prahu,
- majaron,
- peteršilj (vejica),
- približno 3 litre vode.
Priprava: Čebulo rahlo prepražimo na malo olja, dodamo ječmen (ješprenj, najbolje, da ga že prej namočimo) in meso, zalijemo z vodo ter kuhamo pol ure. Nato dodamo še na koščke zrezano ostalo zelenjavo, regrat razrežemo na kolobarčke, solimo in začinimo z začimbami (razen s peteršiljem). Kuhamo še dobre pol ure, nato dodamo drobno zrezan peteršilj in še vroče ponudimo. Če smo ga kuhali v celem kosu, lahko meso razrežemo na koncu in ga ponudimo k (v) juhi. Zdravo in okusno.:)