Omaka z gorgonzolo in vodno krešo

Vodilno zelišče: navadna vodna kreša (Nasturtium officinale)
Hrustljavost v omaki z gorgonzolo lahko dosežemo z dodatkom vodne kreše.

Potrebujemo (za 2-3 osebe):

  • žličko masla,
  • 300 ml mleka,
  • 150 g gorgonzole (sir z modro plesnijo),
  • 4 pesti oprane vodne kreše (Nasturtium officinale),
  • muškatni orešek,
  • 2 žlici sladke smetane.

Priprava: Raztopimo maslo, nato čez vlijemo mleko in vanj zdrobimo gorgonzolo. Kuhamo, dokler se povsem ne raztopi, nato dodamo sladko smetano in malo muškatnega oreška. Omake ni porebno soliti, saj je že sama gorgonzola dovolj slana. Še vroče prelijemo čez kuhane testenine. Zraven odlično paše solata iz vodne kreše.

Okusna omaka z gorgonzolo. Zaradi močnega okusa gorgonzole vodna kreša deluje predvsem kot hrustljav, okrasno zelen, vlakninski dodatek. Poleg tega lahko za omako porabimo trša stebla vodne kreše, ki so v solati nekoliko manj okusna (solato pa pripravimo predvsem iz okusnih, mehkih lističev in zgornjih delov poganjkov).

Priporočamo:

Koledar dogodkov

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.