Soda bikarbona v kozmetiki

Glede na to, da je soda bikarbona obravnavana kot snov, ki je v določeni meri celo koristna za naš organizem, jo brez skrbi lahko uporabimo tudi v naravni kozmetiki.

Dodamo jo lahko različnim domačim izdelkom za nego. Pogosto jo lahko uporabimo celo samostojno.

Nekaj idej, kje vse jo je vredno poskusiti, smo zbrali na tem mestu.

 

 

SODA BIKARBONA V ZOBNI PASTI

Soda bikarbona v zobni pasti pomaga na naraven način pobeliti zobe. Ker je groba, z mehaničnim drgnjenjem odstranjuje obloge na zobeh. Zaradi nekoliko bazičnega pH-ja (vrednost pH je okrog 9) nevtralizira tudi kisline v ustih, ki povzročajo nastanek kariesa. Prav zato je lahko tudi sestavina ustnih vodic, s katerimi splakujemo ustno votlino. Soda bikarbona naj bi delovala tudi nekoliko antiseptično in zato preprečevala infekcije v ustni votlini.

 

SODA BIKARBONA KOT DEODORANT

Soda bikarbona znižuje kisel pH, ki se razvije pod pazduhami in s tem tudi zavira razvoj bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj. Lahko jo dodamo drugim sestavinam in naredimo trden deodorant v stiku ali kremni deodorant, ki ga s prsti nanesemo na predel pod pazduho. Povsem enostavna in zelo učinkovita možnost pa je, da se po umivanju dobesedno"napudramo" s sodo bikarbono pod pazduhami in to je to. Prah lahko še nekoliko fiksiramo s kokosovim oljem, ki ga na tanko namažemo čez "napudrano" pazduho.

 

SODA BIKARBONA ZA SPIRANJE NOSU

S sodo bikarbono in kuhinjsko soljo, raztopljenima v vodi, lahko tudi spiramo nos ob prehladu ali zamešenih sinusih.

 

SODA BIKARBONA KOT PILING PRI NEČISTI KOŽI

Če sodo bikarbono zmešamo s tremi deli vode ali mleka za čiščenje in vmasiramo obraz in nato speremo, je to odličen piling pri nečisti koži.

 

SODA BIKARBONA NAMESTO ŠAMPONA ZA UMIVANJE LAS

Soda bikarbona odlično odstrani maščobo z lasišča. Če jo zmešamo z malo vode, nanesemo na lase in nekoliko zmanemo, potem pa dobro speremo, bodo naši lasje umiti kot s šamponom. Nekaterim takšno umivanje pomaga tudi proti prhljaju. Če dodamo šamponu žličko sode bikarbone, bodo lasje mehkejši, saj pomaga odstraniti sredstva za utrjevanje las, ki so v šamponih.

 

SODA BIKARBONA PRI PIKIH ŽUŽELK

Sodo bikarbono zmešamo z minimalno količino vode in namažemo na mesto pika. Srbenje se bo umirilo.

 

SODA BIKARBONA PROTI NEPRIJETNEMU VONJU NOG

Malce sode bikarbone potresemo v čevelj ali z njo naprašimo svoje noge in kisel smrad po umazanih nogah in mokrih nogavicah nam ne bo delal več težav.

 

SODA BIKARBONA ZA MEHKO KOŽO ROK IN NOG

Če v mešanico sode bikarbone (2 žlici na liter vode) in vode namočimo roke ali noge, se nam bo koža zmehčala.

 

S sodo bikarbono lahko naredite tudi parno kopel za obraz, jo inhalirate ob prehladih ali si pripravite šumeče kopalne kroglice. Načinov uporabe skorajda ne zmanjka.

 

Avtor prispevka: Andreja Papež Kristanc

Koledar dogodkov

Ni dogodkov
© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.