Kutinovi bomboni proti prehladu

Glavna sestavina: kutina (Cydonia oblonga)
Ob preventivnem (in kurativnem) uživanju teh bombonov bolečega grla ne boste več poznali. To je slasten način premagovanja prehladov.

Potrebujemo:

  • 1 kg kutin,
  • 800g sladkorja (jaz uporabim med),
  • sok ene limone,
  • limonina lupinica v prahu.

Primerno za otroke.

Priprava:

Kutine očistimo, kar je malo težje, razpolovimo na četrtine, damo v lonec z 1,5 l vode in limonino lupino ter kuhamo do zmehčanja. Nato vse skupaj s paličnim mešalnikom zmiksamo. Dodamo med, sok ene limonine ter med mešanjem zavremo. Nato na manjši temperaturi kuhamo še eno uro. Zgoščen kutinov žele vlijemo v pekač, ki naj bo obložen z peki papirjem. Debelina naj bo od 0,5 - 1 cm.

Nato ga damo sušiti za 14 dni na eni strani in 14 dni na drugi strani. Seveda je čas sušenja odvisen od temperature (lahko žele na 70°C sušimo toliko časa, da na dotik ni več lepljiv). Kdor pa ima to možnost, naj ga posuši na krušni peči. Posušen žele narežemo na male kose, lahko jih povaljamo po sladkorju, čeprav se meni zdi že tako dosti sladko. Svetujem, da sušite raje več kot manj, kajti če boste dali v posodo samo en bonbon premalo posušen, vam bo vse splesnilo. Shraniti pa jih morate v neprodušno zaprto posodo. Če jih seveda ne bo prej že zmanjkalo.

Način in čas uporabe: Bombone pojejte, če vas ščegeta v grlu ali pa se vas loteva prehlad. V tem primeru imam tudi sama pripravljenih nekaj kozarčkov kutinovega želeja (v kozarčkih za marmelado) in po potrebi vzamem žličko. Odprt kozarček pa shranim v hladilniku.

Recept prispevala: Vrtnica

Koledar dogodkov

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2020. Vse pravice pridržane.