Domače smrekovo mazilo

Glavna sestavina: Smreka (Picea abies), smrekova smola
Zaupala vam bom tradicionalen recept z neslano svinjsko mastjo, ki je zelo enostaven.

Potrebujemo;

  • 100 g smrekove smole (ali eno veliko žlico, če želimo manjšo količino),
  • 500 g neslane svinjske masti (ali pet velikih žlic, če želimo manjšo količino).

Priprava: Svinjsko mast in smrekovo smolo damo na vodno kopel. Mešamo in čakamo, da se svinjska mast raztopi (do cca 43°C, v smrekovi smoli so namreč eterična olja in moramo paziti, da nam ne izhlapijo). Ko se mast raztopi,  mešanico odstavimo iz kopeli in mešamo, da se še smrekova smola čimbolj raztopi. Potem pustimo vse skupaj, da se ohladi. Nato postopek še dvakrat ponovimo. Na koncu stopljeno tekočino precedimo skozi gazo in nalijemo v lončke. Preostanek zavržemo. Hranimo na hladnem mestu, najboje v hladilniku. Rok uporabe je 3-6 mesecev oz. dokler mast ne postane žarka.

Uporaba: Z mazilom namažemo boleče kosti, sklepe in mišice, po potrebi večkrat na dan. Z mazilom lahko obenem boleči predel tudi zmasiramo.

Izkušnja: Smrekovo mazilo je res čudežno zdravilo, vsaj zame. Po naključju sem ga odkrila letos pri tastu. Neverjetno mi je pomagalo pri bolečinah v mišici, hrbtenici in kolenu. Naredila sem si ga tudi sama in tudi moje deluje. V roku pol ure zatem, ko se namažeš z mazilom, bolečine izrazito popustijo.

Koledar dogodkov

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.