Prebrali smo, da se lahko cvetni listi poljskega maka (Papaver rhoeas) uporabljajo (v obliki sirupa) kot barvilo za obarvanje hrane. In smo poskusili.
Sestavine:
- tričetrt kozarca cvetnih listov poljskega maka
- tričetrt kozarca sladkorja
- 1 kozarec vode
Sestavine zmešaš in segrevaš do vretja. Šele takrat se bo sladkorna raztopina (skoraj v hipu) močno obarvala. Pokuhaš še nekaj minut , ugasneš štedilnik in še vroče precediš v kozarec. Dobro zapreš, obrneš za nekaj minut na glavo in barvilni sirup je pripravljen.
Ob obilici drugih, okusnejših in tradicionalnejših naravnih barvilih (rdeča pesa, borovnice itd.) je seveda to le zanimiv kulinarični eksperiment. Seveda pa vsebuje nekaj alkaloidov, tako da bi npr. puding s takim sirupom za sladilo lahko imel pomirjevalne učinke in morda deloval celo proti kašlju. Razveseljujoče je, da zadeva res deluje.:)
Komentarji