Cvetni listi maka kot barvilo za hrano

Vodilno zelišče: Poljski mak (Papaver rhoeas)
Prebrali smo, da se lahko cvetni listi poljskega maka (Papaver rhoeas) uporabljajo (v obliki sirupa) kot barvilo za obarvanje hrane. In smo poskusili.

Sestavine:

  • tričetrt kozarca cvetnih listov poljskega maka
  • tričetrt kozarca sladkorja
  • 1 kozarec vode

Sestavine zmešaš in segrevaš do vretja. Šele takrat se bo sladkorna raztopina (skoraj v hipu) močno obarvala. Pokuhaš še nekaj minut , ugasneš štedilnik in še vroče precediš v kozarec. Dobro zapreš, obrneš za nekaj minut na glavo in barvilni sirup je pripravljen. 

Ob obilici drugih, okusnejših in tradicionalnejših naravnih barvilih (rdeča pesa, borovnice itd.) je seveda to le zanimiv kulinarični eksperiment. Seveda pa vsebuje nekaj alkaloidov, tako da bi npr. puding s takim sirupom za sladilo lahko imel pomirjevalne učinke in morda deloval celo proti kašlju. Razveseljujoče je, da zadeva res deluje.:)

Komentarji  

+1 #1 Agnes 16:26 13-05-2018
Dobra alternativa za rdeče barvilo iz rdeče pese, preprosta in poceni izdelava. Uporaben eksperiment, ki je našel mesto v moji kuhinji.
Citat

Koledar dogodkov

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.