Prežganka z leskovimi mačicami

Vodilno zelišče: Navadna leska (Corylus avellana)
Iz drobno narezanih leskovih mačic smo naredili prežganko, ki se je izkazala za kar okusno.

Potrebujemo:

  • manjšo pest svežih, razvitih leskovih mačic,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • žlico in pol bele moke,
  • 1 jajce,
  • 1 liter vode, 
  • sol po okusu.

Priprava: V posodo za kuhanje damo dve žlici olja, nanj pa stresemo moko in čim bolj drobno zrezane leskove mačice. Prižgemo ogenj in dobro mešamo. Ko moka nekoliko porumeni in zadiši, ji prilijemo malo vode, toliko, da se lepo zmeša z moko, in razbijemo morebitne grudice. Nato dolijemo še preostanek vode. Kuhamo približno 20 minut, dokler mačice niso mehke. Nato zžvrkljamo jajce in ga vlijemo v posodo, pri tem pa juho mešamo z ročno metlico. Juho lahko nato postrežemo.

 

Recept prispeval: Divji vrt

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.