Brancin s prilogo iz čemaža in kopriv

Vodilno zelišče: Velika kopriva (Urtica dioica), čemaž (Allium ursinum)
Lepo, zdravo in okusno. Ribica z alternativo.

Potrebujemo (za 2 osebi):

  • 1 kg brancina,
  • 1 kg krompirja,
  • 1 glavica česna,
  • rožmarin, šetraj,
  • pol solatne sklede kopriv,
  • pol solatne sklede čemaža,
  • sol,
  • olivno olje.

Priprava: Brancina očistimo in začinimo s soljo, pol glavice olupljenega česna, rožmarinom in šetrajem ter naoljimo. Damo ga peči v pečico na 200°C za 40 min. 

Krompir olupimo in narežemo na rezine. Rahlo ga popečemo na olju in nato zalijemo z malo vode, da je ravno pokrit. Solimo in kuhamo 15 minut. Nato dodamo oprano in grobo zrezano zelenjavo ter solimo. Kuhamo še 15 minut, po potrebi dolivamo malo vode, nato odstavimo. Dodamo pol glavice zrezanega česna, 3 žlice olivnega olja, premešamo in pustimo stati 5 minut. Postrežemo kot prilogo k pečenemu brancinu.

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2025. Vse pravice pridržane.