Mesna lazanja s čemažem

Vodilno zelišče: Čemaž (Allium ursinum)
Zelo okusno in nekoliko bolj zdravo, kot če uporabimo samo meso.

Potrebujemo:

Testo:

  • 500 g polnozrnatih ploščic (testa) za lazanje (dobite jih v Sparu),

Nadev (omaka):

  • 300 g mletega mesa,
  • manjša čebula,
  • pol solatne sklede opranega čemaža,
  • majaron,
  • lovorov list,
  • malo olja,
  • 250 g paradižnikove kaše,
  • sol.

Bešamel:

  • 6 dl mleka,
  • 2 žlički masla,
  • 2 žlici sladke smetane,
  • 3 žlice moke,
  • sol,
  • muškatni orešek

Sir za povrhu 150 g.

 

Priprava:

Bešamel - Zmešamo maslo, 5 dl mleka, sladko smetano, sol in muškatni orešek. Vse skupaj zavremo. V 1 dl mleka zmešamo moko in poskrbimo, da ni grudic. Zlijemo v vroč bešamel in z ročno s stepalno metlico zdrobimo morebitne grudice. Dobro mešamo na ognju nekaj minut, da se primerno zgosti. Nato odstavimo in uporabimo za lazanjo.

Omaka - Pripravimo jo tako, da drobno zrezano čebulo prepražimo na olju, nato dodamo meso in ga dobro prekuhamo in razdrobimo. Zatem dodamo še paradižnik in začimbe. 5-10 min pred koncem kuhanja dodamo zrezan čemaž (na trakce in če enkrat po dolžini listov).

Lazanja - Dno pekača na tanko prekrijemo z bešamelom, nato nanj položimo tanko plast ploščic za lazanje. Čez polijemo plast omake in čeznjo še tanko plast bešamela. Spet pokrijemo s testom in sledi plast omake in bešamela, nato spet plast testa. Še enkrat prelijemo vrhnje testo z ostankom bešamela in potresemo z naribanim sirom. Pečemo pri 200°C pol ure.

Koledar dogodkov

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.