Potrebujemo:
Testo:
- 500 g polnozrnatih ploščic (testa) za lazanje (dobite jih v Sparu),
Nadev (omaka):
- 300 g mletega mesa,
- manjša čebula,
- pol solatne sklede opranega čemaža,
- majaron,
- lovorov list,
- malo olja,
- 250 g paradižnikove kaše,
- sol.
Bešamel:
- 6 dl mleka,
- 2 žlički masla,
- 2 žlici sladke smetane,
- 3 žlice moke,
- sol,
- muškatni orešek
Sir za povrhu 150 g.
Priprava:
Bešamel - Zmešamo maslo, 5 dl mleka, sladko smetano, sol in muškatni orešek. Vse skupaj zavremo. V 1 dl mleka zmešamo moko in poskrbimo, da ni grudic. Zlijemo v vroč bešamel in z ročno s stepalno metlico zdrobimo morebitne grudice. Dobro mešamo na ognju nekaj minut, da se primerno zgosti. Nato odstavimo in uporabimo za lazanjo.
Omaka - Pripravimo jo tako, da drobno zrezano čebulo prepražimo na olju, nato dodamo meso in ga dobro prekuhamo in razdrobimo. Zatem dodamo še paradižnik in začimbe. 5-10 min pred koncem kuhanja dodamo zrezan čemaž (na trakce in če enkrat po dolžini listov).
Lazanja - Dno pekača na tanko prekrijemo z bešamelom, nato nanj položimo tanko plast ploščic za lazanje. Čez polijemo plast omake in čeznjo še tanko plast bešamela. Spet pokrijemo s testom in sledi plast omake in bešamela, nato spet plast testa. Še enkrat prelijemo vrhnje testo z ostankom bešamela in potresemo z naribanim sirom. Pečemo pri 200°C pol ure.