Bezgove palačinke

Vodilno zelišče: Črni bezeg (Sambucus nigra)
Okusen in zdrav zajtrk ali večerja.

Potrebujemo (za 4 palačinke oz. 2 osebi na dieti):

  • 1 jajce,
  • 300 ml mleka,
  • 80 g (ali 4 zvrhane žlice) moke po lastni izbiri (bele, črne, polnozrnate),
  • 2 ščepca soli,
  • 5 bezgovih socvetij,
  • olivno olje,
  • surovo zelenjavo za zraven (1 korenje, 1 paprika, nekaj listov solate)

 

Priprava: Jajce ubijemo v posodo, dodamo mleko in stepemo s stepalnimi metlicami. Nato dodamo še sol in moko in še enkrat stepemo. Bezgova socvetja osmukamo in cvetne venčke (cvetke) stresemo v maso ter z žlico dobro premešamo. Žličko olivnega olja segrejemo in razporedimo po ponvi, nato nalijemo četrtino mase in jo razlijemo po površini. Ko zakrkne zgornja stran, palačinko obrnemo in jo na kratko popečemo še na drugi strani. Tako spečemo štiri palačinke. Zraven ponudimo še surovo, na koščke zrezano zelenjavo.

 

Koledar dogodkov

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.