Paradižnikova juha iz šipka

Vodilno zelišče: Navadni šipek (Rosa canina)
Prepričani boste, da jeste juho iz paradižnika.

Potrebujete;

  • sveži šipek,
  • 1 čebulo,
  • 3 stroke česna,
  • sol,
  • vodo, 
  • sodo bikarbono,
  • olivno olje,
  • peteršilj.

Postopek:

Vzamemo šipka toliko, da imamo dno posode, v kateri bomo kuhali juho, pokrit. Prelijemo ga z malo vode in kuhamo približno 15 minut, da se zmehča. Nato ga kar pustimo v vodi in zmiksamo s paličnim mešalnikom. Kašo precedimo skozi gazo, po potrebi za lažje precejanje dodamo še malo vode. To je naša šipkova osnova. V posodi prepražimo na olju drobno sesekljano čebulo, nato dodamo šipkovo kašo in vodo. Damo toliko vode, da dosežemo sprejemljivo kislost. Šipek je namreč zelo kisel in je bomo morali dodati precej. Če želimo bolj gosto juho, lahko kislost zmanjšamo z dodatkom sode bikarbone. Dodajamo je le po ščepec in sproti preverjamo okus, kajti hitro je je lahko preveč.

Nato nekaj časa kuhamo, kakšnih pet minut pred koncem doamo še drobno zrezan česen in sol. Po petih minutah vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom in nato dodamo še nasekljan peteršilj. Juhi dodamo še v vodi skuhano ribano kašo ali druge jušne testenine in postrežemo.

Koledar dogodkov

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.