Cikorija an kafe

Vodilno zelišče: Navadni potrošnik (Cichorium intybus)
Grenčine in inulin, ki se nahajajo v koreninah navadnega potrošnika spodbujajoče delujejo na celotno presnovo in zvišajo apetit. Poveča se delovanje koristnih bakterij v črevesju in izboljša absorbcija mineralov v debelem črevesu, npr. kalcija in železa. Korenine nabiramo od jeseni do pomladi. ,

Sestavine:

  • korenine potrošnika
  • voda
  • mleko
  • sladkor po želji      

Priprava: Korenine potrošnika zrežemo na tanke kolobarčke in na zelo nizki temperaturi pražimo na ponvi, dokler se povsem ne izsušijo in postanejo trdi kot kamen. Pazimo, da jih ne zažgemo. Za praženje so boljši elekrični kot plinski štedilniki. Nato jih damo na leseno desko ali v platneno krpo in dobro potolčemo s tolkačem. Ko dobimo fin prah, ja naša divja cikorija pripravljena. Žlico prahu stresemo v pol litra vode in zavremo ter takoj nato odstavimo. Tekoči del nalijemo v skodelice do treh četrtin in do vrha zalijemo z mlekom. Po želji si pripravljen napitek osladimo še z žličko sladkorja. Okus je skoraj identičen kupljenim pripravkom (cikorija), le da je še nekoliko boljši!

Koledar dogodkov

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.