Bezgovim jagodam so v ljudskem izročilu pripisovali izredno zdravilno moč. V obliki sirupa ugodno delujejo pri prehladnih obolenjih, zato si lahko preventivno z njim gasimo žejo skozi vse leto. Tudi okus nas bo prepričal. Sirup je brez umetnih arom, barvil in konzervansov in vsekakor boljša izbira kot umetni, kupljeni sirupi.
Sestavine:
- 1 kg bezgovih jagod,
- 1,25 kg sladkorja,
- 15 g citronske kisline/liter pijače,
- 1 dl vode/liter soka.
Priprava: Bezgove jagode osmukamo s pecljev in operemo. Nato jih z leseno tlačilko za krompir pretlačimo in dodamo 4 žlice sladkorja, da se sok bolje izloči. Pustimo v hladilniku čez noč. Zjutraj precedimo čez krpo. Dobljenemu soku dodamo sladkor, 1 dl vode in citronsko kislino ter prevremo. Vre naj približno 20 minut. Nato tekočino zapremo v sterilizirane steklenice. Za uporabo sirup redčimo z vodo.
Sirup s toliko sladkorja rad želira in ga včasih težko spravimo iz steklenice. Tako visok odstotek sladkorja je v receptu zato, da se sirup ne pokvari, če ga imamo odprtega na sobni temperaturi. Če želimo bolj tekoč sirup, lahko damo samo 1 kg sladkorja/1kg bezgovig jagod in ga po odprtju hranimo v hladilniku. Ali pa bezgov sok zmešamo z nekoliko več vode.