Spirulina je alga z izjemnimi lastnostmi. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin in kar osmih esencialnih aminokislin je odličen nadomestek mesa za vegetarijance. Prav tako ima visoko vsebost klorofila, modri pigment fikocianin in gama-linolensko kislino. Redno uživanje vam bo zvišalo odpornost in izboljšalo kri. Tudi borovnice so zaradi visoke vsebnosti vitaminov, pektina in antocianov zelo zdrava sestavina tega smutija.
Potrebujemo (za cca. 8 manjših kozarčkov smutija):
- 3 dl borovnic,
- 2 marelici,
- 3 žličke spiruline v prahu,
- pol litra vode,
- 2 dl jogurta,
- listi z dveh poganjkov mete,
- 3-4 žličke medu ali sladkornega nadomestka (eritritola, ksilitola, stevije).
Priprava: Vse sestavine damo v blender ali jih s paličnim mešalnikom zmiksamo v smuti. Brez jogurta in sladil je smuti bolj prvinskega okusa, saj nekoliko bolj izstopa kislost borovnic in priokus po spirulini. Z dodatkom jogurta in sladil pa postane okus manj eksotičen in bolj prilagojen običajnim slovenskim brbončicam.
Spirulino prispevala: Malinca
Recept: Divji vrt