Žajbljev sirup

Vodilno zelišče: žajbelj (Salvia officinalis)
Še en okusen način, s katerim lahko uporabite dišeči žajbelj.

Potrebujemo:

  • 400 g žajbljevih listov, lahko tudi cvetov,
  • 10 litrov vode,
  • 10 kg sladkorja,
  • 40 g citronke.

Priprava:  Vodo prekuhamo in jo ohladimo do mlačnega. Žajbljeve liste in cvetove očistimo in jih v veliki posodi prelijemo z vodo. Pustimo stati 24 ur. Sok precedimo skozi gazo, dodamo sladkor in citronko ter mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi. Sok prelijemo v sterilizirane, vroče steklenice. Lahko damo tudi manj sladkorja in citronke, vendar se bo sok hitreje pokvaril.

Uporaba: Sirup pijemo kot vse druge sirupe - razredčen z vodo.

Recept je prispeval: Macesen

Strupeni tujon, ki je v žajblju, se v vodo skoraj ne izloča, zato ni nevarnosti, da bi se z njim zastrupljali. Seveda pa ne smemo pozabiti, da ima žajbelj tudi druge učinke na telo (npr. zmanjša potenje itd.), tako da vseeno odsvetujemo pretiravanje s pitjem tega sirupa.
© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.