Še en okusen način, s katerim lahko uporabite dišeči žajbelj.
Potrebujemo:
- 400 g žajbljevih listov, lahko tudi cvetov,
- 10 litrov vode,
- 10 kg sladkorja,
- 40 g citronke.
Priprava: Vodo prekuhamo in jo ohladimo do mlačnega. Žajbljeve liste in cvetove očistimo in jih v veliki posodi prelijemo z vodo. Pustimo stati 24 ur. Sok precedimo skozi gazo, dodamo sladkor in citronko ter mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi. Sok prelijemo v sterilizirane, vroče steklenice. Lahko damo tudi manj sladkorja in citronke, vendar se bo sok hitreje pokvaril.
Uporaba: Sirup pijemo kot vse druge sirupe - razredčen z vodo.
Recept je prispeval: Macesen
Strupeni tujon, ki je v žajblju, se v vodo skoraj ne izloča, zato ni nevarnosti, da bi se z njim zastrupljali. Seveda pa ne smemo pozabiti, da ima žajbelj tudi druge učinke na telo (npr. zmanjša potenje itd.), tako da vseeno odsvetujemo pretiravanje s pitjem tega sirupa.