Šmorn z bezgovim cvetjem in robinijo

Vodilno zelišče: črni bezeg (Sambusus nigra), robinija (Robinia pseudoacacia)
Ker obe rastlini cvetita v istem času, ju lahko uporabimo kar skupaj - v šmornu.

Potrebujemo (za 2-3 osebe):

  • 1 jajce,
  • pol litra mleka,
  • približno 200 g moke (nekaj bele in nekaj polnozrnate)
  • 4-5 bezgovih socvetij,
  • 4-5 socvetij robinije (akacije),
  • ščepec soli,
  • kokosovo ali sončnično olje.

 

V posodo ubijemo jajce in ga na hitro zmiksamo s paličnim mešalnikom. Nato dodamo mleko ali vodo, moko in sol ter po želji sladkor in še enkrat vse zmiksamo. Ujamemo takšno razmerje med moko in tekočino, da je testo nekoliko bolj gosto kot za palačinke. Osmukamo še cvetove bezga in robinije (akacije), jih vržemo v maso in premešamo, da se enakomerno razporedijo.

Žličko kokosovega masla raztopimo v nekoliko višji ponvi (taki, na katero se hrana ne prijemlje), ki jo bomo uporabili za peko šmorna. Ko je vroča, nanjo ulijemo za približno 1 cm debeline pripravljene mase. Najprej jo zapečemo z ene strani, nato jo obrnemo kot palačinko in zapečemo še z druge strani. Ko jo tretjič obrnemo, jo hkrati z leseno, priostreno lopatasto kuhalnico razrežemo na kose za šmorn. Koščke še malo mešamo in zapečemo, po želji lahko v zadnji minuti dodamo še oprane rozine.

Postopek peke ponavljamo, dokler nam ne zmanjka mase.

Šmorn postrežemo z nakapanim medom, lahko tudi orehi, nekateri pa se ne morejo upreti sladkorju. Vse je dovoljeno. Dober tek!

Šmorn lahko naredimo tudi brez mleka, samo z vodo. V tem primeru moramo masi dodati nekoliko več soli in nekaj, kar bo nadomestilo mlečni sladkor (npr. trsni sladkor, med ali sladkorni nadomestek).
© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2025. Vse pravice pridržane.