Bezgova marmelada brez semen

Vodilno zelišče: Črni bezeg (Sambucus nigra)
Bezgova marmelada je odličnega okusa, čudovite barve in polna koristnih snovi. Pripravimo pa jo takole (brez semen).

Potrebujemo:

  • tričetrt kg bezgovih jagod,
  • 400 g želirnega sladkorja,
  • 10 g želirnega sredstva v prahu,
  • vodo.

Priprava: Bezgove jagode osmukamo z vejic, jih operemo ter stresemo v posodo. Na hitro jih prekuhamo. Nato jih spasiramo s paličnim mešalnikom ter jim dodamo nekaj vode (samo toliko, da bomo goščo lažje spravili skozi cedilo). Dobro premešamo in goščo precedimo čez cedilo (semena ostanejo na cedilu). Postopek lahko dvakrat ponovimo (spet dodamo malo vode, premešamo in precedimo, če se je semen držalo še veliko gošče). Tako dobimo približno pol litra tekoče gošče. Dodamo ji 400 g želirnega sladkorja in 10 g želirnega sredstva v prahu. Mešamo, da se vse raztopi, in pustimo vreti nekaj minut. Poskusimo, ali nam kislost in sladkost ustrezata. Če se nam zdi marmelada premalo kisla ali sladka, lahko dodamo še nekaj citronske kisline ali sladkorja. Je pa treba vračunati dejstvo, da je nekaj kisline že v želirnem sladkorju in da marmelade po vse verjetnosti ne bo potrebno dodatno kisliti. Če smo zadovoljni, marmelado nalijemo v sterilizirane kozarce in dobro zatesnimo. Za nekaj minut jih obrnemo na glavo, nato pa spet pravilno. Počakamo, da se ohladi, nato jih etiketiramo. 

Marmelada je odlična tudi za obarvanje in sladkanje različnih jedi - npr. skute ali navadnega jogurta.

Koledar dogodkov

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.