Čudovita roža - vrtnica (Štefan Hrupec)

Dovolite, da napišem nekaj o prečudoviti roži, ki krasi naše okolje, v katerem se  gibljemo in živimo. Vrtnici. Da je zdravilna, ni nič novega. V pogovoru z ljudmi pa tega večina ne ve. Vsi jo imajo za okrasni grm. Ker se za zdravilnost ne zanimajo,  je tudi ne poznajo, čeprav je znanje o tem staro na tisoče let. Ljudje premalo berejo in se premalo zanimajo za zdravilna zelišča, želijo pa, da ne bi bili toliko bolni. Če že ne moremo biti v današnjem času zdravi, si vsaj malo pomagajmo okrepiti telo s pripravki, ki nam jih nudi narava. Žal narave dosti ne cenimo in jo preveč uničujemo. Ampak narava je vseeno močnejša od nas in kljub vsemu nas ima rada.

Vrtnica krepi naše telo (živčevje, možgane, deluje proti demenci, če sveže liste cvetov pomešamo z medom, to blaži vneto grlo in žrelo). Tinktura v alkoholu sprošča dihalne poti ter zategnjene gladke mišice, kar razširi bronhije in lažje dihamo. Tudi pri kuhanju lahko uporabimo sveže listke cvetov vrtnice.

Vsi vemo za šipkovo marmelado (iz divjega šipka), odlična je tudi iz domačega, pa še več je dobimo, ker so plodovi mnogo večji od divjega.

Da ne govorimo o uporabi v kozmetiki. Ženske so še posebej čudovito lepe, če uporabljajo kremo in olje za kožo iz cvetov vrtnic.

In na koncu o šipkovem čaju. Seveda so ga polne vse trgovine. A žal je to slab čaj, samo toliko, da se mu reče šipkov čaj. Najboljši je čaj iz šipkovih pečk. Ko je možno, naberemo šipkove plodove, pečke posušimo. Ko jih rabimo, jih moramo streti (zmečkati) in čez noč pustiti v hladni vodi na sobni temperaturi. Zjutraj samo pogrejemo do vročega in sladkamo z medom. Tak čaj odlično paše za zajtrk, zraven pa pečena ali kuhana domača jajčka (mljask). Tak čaj gotovo varuje naše telo pred mnogimi nevšečnostmi.

Prispeval: Štefan Hrupec

 

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.