Jajca za zdravje (Štefan Hrupec)

Rad bi nekaj napisal o prehrani, pa to ne bo nič novega, kar ni že bilo napisano ali med ljudmi povedano. Seveda brez zelišč in zelenjave ne gre.

V prejšnjih časih toliko raznovrstne hrane niti približno ni bilo toliko kot je je danes, pa tudi privoščiti si je ljudje niso mogli. Ker sem rojen na vasi, se dobro spominjam, kako se je nekoč delalo večinoma na roke. To pomeni, da je organizem bolje in drugače porabil kalorije. Starejši ljudje dobro vedo, da je hrana, recimo meso, bilo bolj trdo in žilavo. To je znak, da je žival bila hranjena po domače in se je gibala na prostem. Danes meso odpada od kosti in takega imamo radi. Kdor ima možnosti in koga pozna, naj si nabavi hrano, ki zraste v naravi in v domačem kmečkem okolju. Dobro se spominjam, kaj so nekoč pomenile botre, ko je mamica rodila. Ko je mamica z dojenčkom prišla iz porodnišnice, je botra 10 dni stregla mamico. Dvakrat na dan ji je nosila hrano - kosilo in večerjo (tak je bil običaj). Ta hrana je bila, bi se moglo reči, za tiste čase nedeljska, se pravi veliko boljša od tedenske. Med drugim je obvezno morala biti kurja fina juhica. To ni bila juhica od mlade kure, ampak od stare fine rumene, ker so rekli, da je taka juha pravo poživilo za telo. Danes smo vsega siti in ne znamo ceniti zdravega.

No, da ne bom preveč nakladal, bi pa še napisal nekaj o zelo preprostem živilu, ki ga niti približno nikjer ne primanjkuje. To so jajca. Mnogi si narobe predstavljajo uživanje jajc. Vsak od nas bi moral dnevno pojesti vsaj 3 jajca. Ampak tudi pri jajcih je treba paziti, kako so pripravljena. Seveda so najboljša z ocvirki in pečena na zaseki. Taka jajca niso niti približno zdrava. Najboljša in najbolj zdrava so kuhana cela ali kuhana v vreli vodi (na srajčko). Stroka pravi za jajca, da so popolno živilo.

 

 JAJCA KOT POPOLNO ŽIVILO

Jajca krepijo imunski sistem. Zaradi vsebnosti beljakovin in karotina telo ščitijo pred prostimi radikali. Pripomorejo tudi k zdravju kože. Ob uživanju jajc bo koža bolj zdrava in sijoča, lasje bodo gostejši, ohranili bodo lesk in rasli hitreje, podobno se bo zgodilo tudi z nohti. So tudi hrana za možgane. Jajca zaradi vsebnosti lecitina, ki vsebuje holin, blagodejno vplivajo na delovanje možganov, kar se kaže z znatno izboljšanim kratkoročnim spominom. Zaradi vsebnosti vitamina A ter antioksidantov luteina in zeaksantina je uživanje jajc pomembno za zdravje oči. Izboljšujejo tudi zdravje jeter. Lecitin ščiti črevesno sluznico in jetrom pomaga pri razstrupljanju telesa. Pripomorejo k zdravju kosti in zob. Vsebujejo vitamin D, ki je bistven za pravilno absorpcijo kalcija. Izboljšujejo kri. Ker vsebujejo vitamin B12 in železo, pripomorejo k proizvodnji rdečih krvnih celic.

 

No, da ne bo samo resno, pa še en vic:

Starejša gospa je imela kure, ki so pridno nesle jajca. Višek jajc je gospa nosila v mesto prodajat. Ko je prišla na avtobus, je vprašala šoferja, če lahko plača z jajcem. Šofer ji je rekel, da lahko in tako je bilo cel teden. Potem reče šofer: "Gospa, boste morala prinesti mesečno." Naslednji dan prinese gospa kuro pod pazduho. Šofer jo vpraša: "Ja kaj pa je to?." "Prinesla sem vam mesečno," reče gospa.

 

Sestavek prispeval: Štefan hrupec

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2022. Vse pravice pridržane.