Potrebujemo;
- 340 g oljnega izvlečka koprive (za vse tipe kože),
- 100 g kakavovega masla,
- 60 g čebeljega voska,
- 350 g vodnega izvlečka rožmarina in žajbja (proti nečistočam in mastni koži),
- 7 žlic medu (za starajočo se kožo),
- sojin lecitin 30 g (deluje kot emulgator),
- citronsko kislino,
- naravni konzervans (p-ANISK acid in levolinic acid).
Priprava:
Vodna faza: Vodni izvleček pripravimo tako, da 3 žlice mešanice suhega rožmarina in žajblja prelijemo s 350 ml vrele vode in pustimo stati 3-6 ur. Nato precejenemu in ohlajenemu vodnemu izvlečku dodajamo citronsko kislino, dokler pH ne doseže vrednosti med 5 in 5,5 (pomerimo s pH lističem). Nato dodamo naravni konzervans (10-11 g) in dobro premešamo. Nato vodnemu izvlečku dodamo sojin lecitin ter med in še enkrat dobro premešamo.
Maščobna faza: Čebelji vosek, kakavovo maslo in oljni izvleček koprive raztopimo skupaj na vodni kopeli ter dobro premešamo.
Nato vodno fazo in maščobno fazo segrevamo na temperaturo približno 70°C. Obe fazi morata imeti enako temperaturo, preden ju začnemo mešati. Nato maščobni fazi po kapljicah dodajamo vodno fazo in sproti mešamo s paličnim mešalnikom ali metlicami. Ko končamo, kremo še mešamo, dokler se ne ohladi. Nato z njo napolnimo čiste lončke. Ker je krema naravna, se lahko hitreje pokvari. Če jo želimo ohraniti dlje, jo lahko hranimo v hladilniku.
Uporaba: Uporabljamo jo za nego obraza in telesa po potrebi.
Prispeval: Divji vrt