Vnetje želodčne sluznice in zelišča

Vprašanje:

Se da nadomestiti zaviralce protonske črpalke z zelišči? Moja težava je v tem, da običajno nimam bolečin zaradi želodca. Lansko leto sem bila na gastroskopiji, ker sem nepojasnjeno hujšala. Želodec je bil vnet, z razjedami in polipi. Letos so bolečine bile, sluznica vneta in na novo fiksna kila pri požiralniku. Glede prehrane pri vnetju želodčne sluznice so mi različni zdravniki svetovali različno: od prepovedi solat oz. surove zelenjave (izrecno paradižnika), sadja, sladkarij ter kave, pikantnih jedi na eni strani, na drugi pa predvsem prepoved čebule in česna (ne surova, ne pražena, le kuhana) ter hranjenje dvakrat na dan. Kakšne so vaše izkušnje? Skratka, zanima me vse, kar bi pomagalo glede težav z želodcem in če se le da, bi se rada izognila jemanju tablet.


Hvala za odgovor in prijazen pozdrav,

Meta

Odgovor:

Spoštovana gospa Meta!

Iz vašega opisa razberem, da bolehate za kroničnim gastritisom, ki je bil potrjen tudi z gastroskopijo. Zanj so značilni, podobno kot za mnoge druge kronične bolezni, izboljšanja in zagoni. Več mesecev ali celo let so lahko ljudje povsem brez težav, dokler ne pride do poslabšanja simptomatike, ki ga lahko sproži marsikaj, npr. povečan stres, uživanje alkohola, pekoča hrana idr.). Gastroskopija je pomembna zato, ker z njo lahko ocenimo resnost vnetja sluznice zgornjega dela prebavil, ugotovimo morebitno okužbo z bakterijo Helicobacter pylori (ki se jo dokaj uspešno zdravi z antibiotiki) in zaplete (hiatalne kile, razjede, karcinome idr.). Pri vas je potrdila precejšnje vnetje sluznice želodca in manjšo fiksno hiatalno kilo, ki verjetno nima večjega pomena (lahko bi sicer prispevala k razvoju refluksa in s tem povezane zgage).

Glede na to, da ste imeli zaradi kroničnega gastritisa že precej težav, vključno z očitno dolgotrajnejšimi bolečinami in hujšanjem, bi vam priporočil kombiniran pristop. Ob akutnih zagonih bi vam vseeno svetoval 2-4-tedensko jemanje zaviralcev protonskih črpalk (ZPČ), dokler se vnetje ne umiri. Sodobni ZPČ so namreč varna in učinkovita zdravila, ki jih v primeru hujših zagonov gastritisa težko nadomestimo z zeliščnimi pripravki. Ob tem bi dodal še sledeče splošne ukrepe, ki so bolj ali manj usklajeni med zdravniki: uživajte več manjših obrokov (npr. 4-5 dnevno) lahko prebavljive, ne premastne hrane; izogibajte se zelo sladki, preslani, začinjeni, vroči ali mrzli hrani; opustite kajenje in pitje alkohola; jejte počasi in hrano dobro prežvečite; ne pojdite ležat kmalu po obroku, ponoči si po potrebi dvignite vzglavje (v primeru težav, povezanih z refluksom). Včasih povzročajo težave tudi kava, mlečni izdelki, sveži pekovski izdelki in tudi določeno sadje, vendar glede tega ni pravil – zadeve morate preizkusiti sami. Dolgoročno pa je seveda najpomembneje, da ugotovite, kaj je vzrok za težave z želodcem (neredna prehrana, neustrezno spopadanje s stresom ipd.) in da optimizirate svoj življenjski slog (zdrava prehrana, čim več gibanja, sprostitvene tehnike …).

Zdaj pa k zeliščem. V vašem primeru bi v poštev prišla uporaba pripravkov iz golostebelnega sladkega korena (Glycyrrhiza glabra), ki vsebuje flavonoide ter triterpene (zlasti glicirizinska ksilina in njeni derivati) z znanstveno dokazanim protivnetnim, protiulkusnim in protimkrobnem delovanjem. Pripravki, kot so uprašene ali posušene narezane korenine sladkega korena, posušen vodni izvleček korenin (t. i. črni sladkor ali lakrica) ali etanolni izvlečki korenin, zmanjšajo izločanje želodčne kisline, povečajo količino zaščitne sluzi, izboljšujejo prekrvavitev želodčne sluznice, zmanjšujejo vnetje in zavirajo rast bakterij H. pylori. Uporabljajo se za zdravljenje vnetnih obolenj zgornjih dihal ter gastritisa oz. ulkusnega obolenja želodca in dvanajstnika. V zadnjem primeru se priporoča naslednje režime zdravljenja (trajajo lahko največ 4-6 tednov):

5-10 g posušene koreninske droge dnevno (to ustreza 200 do 600 mg glicirizina dnevno),
1,5-3 g soka korenin dnevno ali
1,5-5 ml standardiziranega etanolnega izvlečka korenin dnevno (odmerek je treba preračunati glede na koncentracijo glicirizina).
Ob jemanju pripravkov je priporočeno uživanje hrane z dovolj kalija (banane, suhe marelice) in nekoliko zmanjšan vnos soli. Zdravljenja s pripravki sladkega korena ne priporočam bolnikom s povišanim krvnim tlakom, s srčnim popuščanjem, jetrno cirozo in zmanjšano ledvično funkcijo. Pripravkov ne smemo kombinirati s kortikosteroidi in z zdravili, ki znižujejo nivo kalija v krvi, npr. diuretiki. Motijo lahko tudi delovanje peroralnih kontraceptivov in so odsvetovani v času nosečnosti in dojenja zaradi pomanjkanja raziskav glede varnosti. Ob zelo pretiranem dolgotrajnem jemanju (ob dnevnem vnosu več kot 20 g droge) lahko pride do t. i. psevdohiperaldosteronizma, ki se kaže kot povišan krvni tlak, oslabelost mišičja in pojav otekanja v predelu goleni in okoli oči. Do tega pride sicer zelo redko in zgolj ob nepravilnem jemanju pripravkov.

V času med poslabšanji gastritisa, torej v mirni fazi, pa bi vam svetoval nabor zelišč, ki zmanjšujejo dispeptične težave (občutek tiščanja pod žličko, slabost, napenjanje ob hranjenju in po njem …). Priporočil bi vam uporabo zelišč, ki vsebujejo veliko sluzi in čreslovin (delujejo zaščitno na sluznico in protivnetno) ter grenčine in eteričnih olj (povečajo izločanje prebavnih sokov, delujejo proti krčem in spodbujajo apetit):

koreninske droge z grenčinami: rumeni svišč oz. košutnik, regrat, potrošnik,
celotne zeli, listi ali plodovi z grenčinami in eteričnimi olji: tavžentroža, pelini, rmani, žajbelj, artičoka, mrzličnik, benediktinka, janež, komarček, kumina, kolmež in meta,
droge s sluzmi: slezenovci (korenina) in islandski lišaj,
čreslovinske droge (le kot dodatek grenčinam): hrastovo lubje, trpotec, mrtve koprive ipd.
Želim vam čim uspešnejše kombiniranje ugotovitev konvencionalne medicine in fitoterapije pri lajšanju vaših težav. Priporočam vam, da upoštevate oba pristopa.

Lep pozdrav,

Luka Kristanc, dr. med., dipl. biol.

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2022. Vse pravice pridržane.