Potrebujemo:
- poljubno količino domačega svinjskega sala (ne špeha),
- izbrana suha zelišča.
Primerno tudi za otroke.
Priprava: Čisto salo narežemo, še bolje pa je, da ga zmeljemo in zelo počasi talimo. Ko začne spreminjati obliko iz trdega v tekoče stanje, dodamo zelišča. Jaz sem dodala lovor, rožmarin, rman, smilj, žajbelj in sladki pelin. Zelo počasi sem salo kuhala in občasno premešala. Ko so se vsi koščki stalili, sem prenehala s kuhanjem in vse skupaj odstavila iz štedilnika. Dobljene masti nisem precedila. Pustila sem jo do naslednjega dneva, ko sem strjeno mast ponovno stalila, še nekaj časa segrevala in nato precedila. Škoda, da ne morete povohati tako pripravljenega mazila. Nobenega vonja po salu, lepe svetlo zelene barve in predvsem zelo uporabno za različne tegobe.
Uporaba: Mazilo uporabljamo po potrebi, lahko večkrat na dan, dokler imamo težave. Po nanosu na poškodovano kožo ali vneto mesto mazilo nežno umasiramo v kožo. Salo prodre globoko v kožo, zato je njegov učinek dolgotrajnejši od ostalih maščob.
Recept prispevala: Tatjana Bajc, skupina "Rožca"