Zeliščno mazilo za suho kožo in številne tegobe

Glavna sestavina: lovor (Laurus nobilis), rožmarin (Rosmarinus officinalis), rman (Achillea millefolium), laški smilj (Helichrysum italicum), žajbelj (Salvia officinalis), sladki pelin (Artemisia annua)
Mazilo uporabljamo za večnamensko nego telesa, predvsem za suho in poškodovano kožo.

Potrebujemo:

  • poljubno količino domačega svinjskega sala (ne špeha),
  • izbrana suha zelišča.

Primerno tudi za otroke.

 

Priprava: Čisto salo narežemo, še bolje pa je, da ga zmeljemo in zelo počasi talimo. Ko začne spreminjati obliko iz trdega v tekoče stanje, dodamo zelišča. Jaz sem dodala lovor, rožmarin, rman, smilj, žajbelj in sladki pelin. Zelo počasi sem salo kuhala in občasno premešala. Ko so se vsi koščki stalili, sem prenehala s kuhanjem in vse skupaj odstavila iz štedilnika. Dobljene masti nisem precedila. Pustila sem jo do naslednjega dneva, ko sem strjeno mast ponovno stalila, še nekaj časa segrevala in nato precedila. Škoda, da ne morete povohati tako pripravljenega mazila. Nobenega vonja po salu, lepe svetlo zelene barve in predvsem zelo uporabno za različne tegobe. 

Uporaba: Mazilo uporabljamo po potrebi, lahko večkrat na dan, dokler imamo težave. Po nanosu na poškodovano kožo ali vneto mesto mazilo nežno umasiramo v kožo. Salo prodre globoko v kožo, zato je njegov učinek dolgotrajnejši od ostalih maščob.

Recept prispevala: Tatjana Bajc, skupina "Rožca"

 

Mazilo uporabljamo za večnamensko nego telesa, predvsem za suho in poškodovano kožo. Odlično je za stopala, po predhodnem namakanju nog v topli slani vodi. Mazilo tudi mehča kožo in zavira rast glivic. Poleg tega deluje protivnetno in protibolečinsko pri bolečih sklepih, hrbtenici, kolenu, revmi, udarninah, pikih žuželk, površinskih ranah, zvinih …
© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.