Šumenje v ušesih in zelišča

Vprašanje:

Prosim vas kje bi dobil mešanico zelišč :bela omela,listi ginka,listi pegastega badlja in hmelja.Prebral sem, da ta mešanica lahko zdravi ali olajša šumenje v ušesih. Prosim vas za vaš komentar. Hvala.

Odgovor:

Hmelj v omenjenem čaju ima najbrž pomirjevalno funkcijo (šumenje je ponavadi izrazitejše, če smo neprespani in nervozni), namesto njega ali ob njem v poštev pridejo tudi druge rastline s pomirjevalnim oz. uspavalnim učinkom (npr. sivke, pasijonka, mete, baldrijan, oves ipd.). Ginko(listi) dokazano izboljša prekrvavitev v tkivih, med drugim tudi v predelu notranjega ušesa, zato ima pomembno vlogo pri zdravljenju šumenja v ušesih, vrtoglavice in motenj ravnotežja (če gre za periferno obliko vrtoglavice - diagnozo naj postavi zdravnik!). Ginko lahko vpliva na delovanje zdravil proti strjevanju krvi (Marevan, Sintrom), ki jih jemljejo ljudje s kronično atrijsko fibrilacijo, po menjavah zaklopk, pljučnih embolijah, globokih venskih trombozah ipd., zato je pri tem treba nekaj previdnosti. Bela omela je eno izmed zelišč, ki regulirajo krvni tlak in bi tako lahko vplivala na šumenje v ušesih (slednje je namreč včasih povezano s previsokim krvnim tlakom) - kot dodatek čajem bi prišle v poštev rastline z diuretičnim delovanjem, ki tudi lahko nekoliko znižajo tlak (npr. kopriva, zlate rozge, njivska preslica, grebenuše idr.). Pegasti badelj pa težko povežem s šumenjem, je pa sicer znana zdravilna rastlina z razstrupljevalnim učinkom, pospešuje namreč delovanje sistemov za izločanje škodljivih in nerabnih snovi v jetrih.

 

Posamične rastline lahko dobite pri različnih zeliščarjih, povprašajte, ali imajo kaj od tega v lekarni ali pa si jih naberite sami. Zdaj (julij) npr. je čas za nabiranje listov ginka. Mešanico pa si boste verjetno moral narediti sam. Letos smo začeli z nabiranjem zelišč za čajne mešanice tudi v Divjem vrtu, vendar omenjenih na žalost še nimamo. Vam bomo sporočili, če kaj od tega dobimo.

 

Luka Kristanc, dr. med., dipl. biol.

Andreja Papež Kristanc, univ. dipl. biol., Zavod Divji vrt

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2022. Vse pravice pridržane.