Zelišča in prehladi

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni,

16-mesečni fantek je, odkar je začel hoditi v vrtec, vseskozi prehlajen in kašlja. Dva dni vrtca, 24 dni doma. Jaz sem v 9. mesecu nosečnosti in prav tako bolna že 2 meseca. Zanima me, kakšne čaje in vroče obkladke ali mazila za prsni koš svetujete?

Hvala in lep pozdrav,

Mateja

 

ODGOVOR:

Pozdravljeni!

To, kar opisujete, se pogosto zgodi. Ko gredo malčki v vrtec, se začne obdobje neprestanih viroz, ki jim ni videti ne konca ne kraja. Težava je po eni strani v tem, da njihov imunski sistem še dozoreva, po drugi strani pa je po mojem mnenju problematičen tudi način delovanja sodobnih vrtcev. Posamezne skupine so prevelike, starši pa v vrtec vračamo še »napol« bolne otroke, saj si ne moremo privoščiti dovolj dolgih bolniških staležev, zato je nadzor nad kužnimi boleznimi v vrtcih praktično nemogoč. Vaš fantek se bo sicer slej ali prej »prekužil« in bo viroze hitreje in lažje preboleval, vendar bi vam vseeno svetoval, da ga ob rojstvu drugega otroka, vzamete za nekaj časa domov, saj boste s tem znatno zmanjšali tveganje za potencialno nevarne okužbe pri novorojenčku. V poštev pridejo seveda tudi druge rešitve, npr. zasebno varstvo, stari starši idr. Ta nasvet vam dajem tako kot zdravnik kot vaš sotrpin, saj sem oče dveh majhnih »vrtčevskih« otrok.

Pri prehladih je bistveno, da otrok dovolj pije, da skrbimo za njegov nos (ga vzdržujemo prehodnega, ga vlažimo s fiziološko raztopino itd.) in da ne zbijamo povišane temperature po nepotrebnem. Slednjo znižujemo šele, ko se dvigne nad 38,5 °C. Če gre za produktiven kašelj, ga ne smemo zavirati z antitusiki (z njimi lahko blažimo le suh kašelj), temveč v poštev pridejo olajševalci kašlja (t. i. ekpsektoransi), ki naredijo sluz redkejšo (pri tem pomaga tudi dobra hidracija) in povečajo učinkovitost izkašljevanja. Odsvetuje se uporabo inhalacij eteričnih olj, saj le še dodatno dražijo že tako vnete sluznice zgornjih dihal. V učinkovitost uporabe toplih obkladkov in mazil za prsni koš pa dvomim, kajti z njimi vplivamo zgolj na povrhnja mehka tkiva, kot so koža, podkožje in kvečjemu še mišice, nikakor pa ne na pljučno tkivo in dihalne poti.

Vam pa lahko priporočim zelišča, ki delujejo ugodno pri prehladnih obolenjih, in jih lahko uporabite za pripravo čajev tako zase kot (večino) tudi za otroka:

  • zelišča za olajševanje izkašljevanja (pri produktivnem kašlju; vsebujejo saponine in eterična olja): listi bršljana (izvleček listov najdemo tudi v lekarnah v obliki sirupa in tablet – zdravilo se imenuje Prospan) in evkaliptusov, korenine jegličev (Primula spp.), milnice (Saponaria officinalis) in sladkega korena (Glycyrrhiza glabra), cvetovi lučnikov (Verbascum spp.), zeli materinih dušic oz. timijanov in grebenuš (Polygala spp.), plodovi komarčka in janeža,
  • zelišča za blaženje kašlja (pri suhem, dražečem kašlju; vsebujejo zlasti sluzi): korenine in liste slezenovcev (Malva spp.) in slezov (Althaea spp.), steljko islandskega lišaja (Cetraria islandica), liste in socvetja trpotcev (Plantago spp.), lapuha (Tussilago farfara) in repuhov (Petasites spp.), socvetja kamilice (Chamomilla spp.), zeli rosik (Drosera spp.), zebratov (Galeopsis spp.) in smetlik (Euphrasiaspp.), korenike perunik (Iris spp.).

Iz nekaterih zgoraj naštetih rastlin (trpotcev, timijanov, lapuha, komarčka in janeža) lahko pripravite tudi sirup za lajšanje kašlja, tako da rastlinske dele v izmeničnih slojih s sladkorjem naložite v steklenico in jo nato za nekaj tednov postavite na toplo. Če boste uporabljali lapuh in repuhe, morate poznati navodila in zadržke v zvezi s pirolizidinskimi alkaloidi, ki jih vsebujejo (preberite moj odgovor v okviru fitoterapevtske ambulante o uporabi lapuha, na spletni strani Divjega vrta). Pri otrocih, nosečnicah in doječih materah se uporabo rastlin s pirolizidinskimi alkaloidi odsvetuje! Nekatera zelišča okrepijo delovanje imunskega sistema in povečajo sposobnost človeka za spopadanje s stresom oz. z napori – o njih podrobneje pišem v odgovoru o delovanju zelišč na stres (najdete ga na spletni strani Divjega vrta).

Najbrž na koncu ni odveč dodati, da se je smiselno, če se stanje v nekaj dneh ne izboljša (ali če se celo poslabšuje), posvetovati še z zdravnikom. Ta bo namreč lahko po ustreznem pregledu in morebitni dodatni diagnostiki presodil, ali gre le za prehlad ali za kaj drugega. Vzrokov za kašelj je namreč precej, čeprav gre pri vas najverjetneje zares za ponavljajoče se viroze.

Lep pozdrav,

                                                                                   Luka Kristanc, dr. med., dipl. biol., Zavod Divji vrt

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2022. Vse pravice pridržane.