Testenine z omako iz pora in čemaža

Vodilno zelišče: Čemaž (Allium ursinum)
Težavnost:
Divji luki takšne in drugačne vrste so okusni aromatični dodatek prav k vsaki jedi.

Potrebujemo (za 2 osebi):

  • 300 g testenin,
  • 1 por,
  • 3 večje pesti čemaža,
  • 1 žlico čemaža v olivnem olju (tistega, ki nam je še ostal s prejšnje sezone),
  • v kis vložena zrna popra,
  • po želji lahko dodamo tudi v kis vložena cvetna stebla ali popke čemaža iz prejšnje sezone,
  • sladko smetano,
  • sol.

Priprava: Testenine skuhamo po navodilu. Omako za čemaž pripravimo tako, da damo v ponev olivno olje (3-4 žlice, če niste na dieti, lahko tudi več:)). Por prerežemo po dolžini na pol in ga operemo, nato pa ga zrežemo na približno pol centimetra široke trakce. Damo ga na olivno olje in prepražimo. Dodamo še žlico čemaževega shranka v olivnem olju, nato pa še svež zrezan čemaž. Vse skupaj solimo, po želji pa dodamo še kakšen aromatičen shranek iz prejšnje sezone (vložen poper ali čemaževe popke, cvetna stebelca) in zalijemo z malo sladke smetane.

Recept prispeval: Divji vrt

Priporočamo:

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2025. Vse pravice pridržane.