Ajdova kaša s koprivami in tofujem

Vodilno zelišče: Velika kopriva (Urtica dioica)
Morda pa vam bo všeč kombinacija ajdove kaše z veliko koprivo in tofujem. Zdravo kosilo pač nekoliko drugače.

Potrebujemo (za 4 osebe):

  • 300 g ajdove kaše,
  • večjo solatno skledo svežih, mladih kopriv oz. vrščičkov,
  • 200 g tofuja,
  • 0,75 dl sladke smetane,
  • olivno olje,
  • sol,
  • poper,
  • origano ali dobro misel.

Priprava:

Ajdovo kašo operemo in skuhamo v osoljeni vodi ter po potrebi odcedimo.

Koprive operemo, vržemo v vrelo vodo (ločeno od ajdove kaše) in kuhamo 10-15 minut. Nato jih odcedimo.

Tofu narežemo na cca 1 cm velike kocke, ga posolimo, začinimo z origanom in popražimo na ponvi z malo olivnega olja. Nato dodamo kuhane koprive, ki jih zrežemo na manjše kose. Še malo popražimo, nato zalijemo s sladko smetano ter solimo in popramo po okusu. Nato tako pripravljeno omako zmešamo z ajdovo kašo in postrežemo.

Recept prispeval: Divji vrt

Koprive je dobro prej skuhati, sicer pridejo preveč "suhe".

Priporočamo:

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2020. Vse pravice pridržane.