Zelišča pri previsokem krvnem tlaku

Vprašanje:

Pri rutinskem pregledu za podaljšanje vozniškega dovoljenja – imam letos 80 let – so mi v UKC Ljubljana ugotovili atrijsko fibrilacijo nejasnega trajanja, nezdravljeno arterijsko hipertenzijo in hipertonično srce. Poslana sem bila v antikoagulantno ambulanto, rok za ultrazvok srca imam v maju. Od marca letos jemljem tablete za srce Concor Cor 2,5 mg, za pritisk Prenessa 4 mg ter za redčenje krvi Xarelto 20mg.
Vse življenje sem preživela s čaji in rožicami, prvič imam tablete, kar se mi ravno ne dopade preveč, in bi si želela, če je mogoče, nazaj med rožice. Zaredi tablet Xarelto je prepovedana tudi šentjanževka, ker baje tudi redči kri in bi se s tabletami »stepla«.

Hvala za Vašo pomoč in odgovor.

JelkaOdgovor:

Pozdravljeni!

Žal vam moram napisati, da samo uporaba pripravkov iz zdravilnih zelišč pri vas ne bo dovolj. Vsa zdravila, ki so vam jih predpisali, imajo v vašem primeru pomembno vlogo. Glede na diagnozi atrijske fibrilacije in hipertoničnega srca ste imeli povišan krvni tlak najverjetneje že mnoga leta (več bo povedala še ultrazvočna preiskava srca). Vsekakor je za vas nujno, da boste v bodoče imeli urejen krvni tlak (pod 140/90 mmHg, a seveda tudi ne prenizkega). Pri tem vam bosta pomagali zdravili Prenessa (ki tudi ugodno vpliva pri dolgotrajnem preoblikovanju srčne mišice ob izpostavljenosti visokemu tlaku) in Concor Cor (ki bo tudi vzdrževal srčno frekvenco v normalnem območju – treba bo vzpostaviti optimalen režim jemanja za vas). Tudi Xareltu se ne bi bilo pametno odreči, saj bo preprečeval tvorbo strdkov v srčnih atrijih, ki se pri vas nepravilno krčijo in povzročajo neenakomeren in turbulenten tok krvi. Če ne bi jemali Xarelta, se vam bistveno zviša tveganje za možgansko kap in druge zaplete zaradi zamašitve žil s strdki, ki bi prišli v obtok iz srca.

Boste pa lahko ob omenjeni terapiji s pridom uporabljali tudi nekatera zelišča, ki regulirajo krvni tlak. Seveda boste morali biti pri tem zelo previdni, da ne bo prišlo do neželenih interakcij z zdraviliin da si ne boste preveč znižali krvnega tlaka (slednje se ponavadi kaže z zaspanostjo, vrtoglavicami, glavobolom ipd.).

Za zniževanje krvnega tlaka lahko uporabljamo naslednja zelišča:

  • diuretično delujoča zelišča (povečajo izločanje vode v ledvicah), npr. njivsko preslico, koprive, brezo, zlate rozge (navadno zlato rozgo - Solidago virgaurea; v poštev prideta tudi tujerodni vrsti S. canadensis in S. gigantea, ki rasteta ponavadi ob poteh in tudi na bolj vlažnih rastiščih ob rekah), navadni gladež (Ononis spinosa - korenine), grebenuše (rod Polygala) in tudi lipo ter bezeg,
  • zelišča, ki vplivajo na tonus žil (povzročijo razširitev zlasti malih arterij) in tako blago znižajo krvni tlak, npr. česen, čemaž, vanež in druge divje luke (listi, socvetja, čebulice v prehrani ali zdravilnih pripravkih), zeleno (Apium graveolens - listi), čajevec (Camellia sinensis – listi), dlakavi mrkač (Bidens pilosa – gotovi pripravki iz listov), oslez (Hibiscus sabdariffa – pripravki iz cvetov), gloge (Crataegus spp. – plodovi; povečajo tudi črpalno sposobnost srca), navadni žafran (Crocus sativus – gotovi pripravki), limonsko travo (Cymbopogon citratus – pripravki iz listov in korenin), črniko ali zamorsko kumino (Nigella sativa – izvlečki semen; ugoden vpliv tudi na krvni sladkor in nivo holesterola), belo omelo (listi – gotovi pripravki), repince (Arctium spp. – pripravki iz listov), kapucinko (Tropaeolum majus – izvlečki iz listov) in tudi nekatere začimbe (npr. korinader, baziliko in kardamom).

Sicer ne vem, kako je v vašem primeru s krvnim sladkorjem in holesterolom, vendar bi v poštev prišla tudi zelišča, ki zmanjšujejo razvoj maščobnih oblog na žilah (ateroskleroze) in znižujejo krvni sladkor in maščobe. Mednje sodijo denimo koprive (korenine in nadzemni poganjki), artičoka (listi), borovnica (listi) ter vsi luki, vključno s česnom in čemažem. Ugodne vplive na sladkor in maščobe v krvi imajo tudi nekatere gobe, kot so npr. svetlikava pološčenka (Ganoderma lucidum), bukov ostrigar (Pleurotus ostreatus) in užitni nazobčanec (Lentinula edodes).

 Glede na to, da jemljete Xarelto (rivaroksaban), vam šentjanževko (razen za zunanjo uporabo), odsvetujem, saj dokazano poveča delovanje jetrnih encimov, ki razgrajujejo omenjeno zdravilo proti strjevanju krvi. Učinek rivaroksabana bi se tako lahko bistveno zmanjšal, kar bi lahko privedlo do strdkov z vsemi zapleti! Na strjevanje krvi imajo od zgoraj omenjenih rastlin manjši vpliv predvsem koprive (blago redčijo kri), vendar vam koprive glede na to, da ste sicer zdravi in niste nagnjeni h krvavitvam, vseeno svetujem, saj imajo kopico pozitivnih učinkov. Tudi v primeru jemanja katerih koli drugih pripravkov iz zdravilnih rastlin vam priporočam, da preverite morebitne vplive na strjevanje krvi oz. interakcije s Xareltom.

Lep pozdrav,

dr. Luka Kristanc, dr. med., dipl. biol., Zavod Divji vrt

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2022. Vse pravice pridržane.