Zdravljenje neplodnosti z rastlinami

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni!

Stara sem 39 let, letos bom 40. Zadnje 4 mesece se s fantom trudiva zanositi, pa nama ne uspe. Sicer se zdravim zaradi anksiozne depresije in že 12 let jemljem zdravila. Trenutno jemljem Zeldox 60 mg zjutraj in 80 mg zvečer ter Asentro 100 mg zvečer.

Nikoli nisem jemala kontracepcijskih tablet, res pa je, da poskušava zanositi šele od lanskega decembra. Zanima me, kaj priporočate za povečanje ženske in moške plodnosti in za sprostitev, ker se mi vse bolj zdi, da je vzrok psihične narave. Pet mesecev pijem krvomočnico ter jem maco in gele royale.

Hvala vam za vaš odgovor.

Irena

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni!

Stara sem 39 let, letos bom 40. Zadnje 4 mesece se s fantom trudiva zanositi, pa nama ne uspe. Sicer se zdravim zaradi anksiozne depresije in že 12 let jemljem zdravila. Trenutno jemljem Zeldox 60 mg zjutraj in 80 mg zvečer ter Asentro 100 mg zvečer.

Nikoli nisem jemala kontracepcijskih tablet, res pa je, da poskušava zanositi šele od lanskega decembra. Zanima me, kaj priporočate za povečanje ženske in moške plodnosti in za sprostitev, ker se mi vse bolj zdi, da je vzrok psihične narave. Pet mesecev pijem krvomočnico ter jem maco in gele royale.

Hvala vam za vaš odgovor.

Irena

ODGOVOR:

Spoštovana Irena!

Preden se posvetim fitoterapevtskim nasvetom, vam bom, kot to ponavadi naredim, dal nekaj konvencionalnejših zdravniških napotkov. Za uspešno zanositev je v osnovi namreč treba izpolniti nekaj pogojev.

Na prvem mestu bi omenil redne spolne odnose v času ovulacije, do katere ponavadi pride nekje od 8. do 14. dneva menstruacijskega ciklusa (takrat je sluz nekoliko prozornejša, obilnejša in manj gosta, pri nekaterih ženskah se telesna temperatura dvigne za nekaj desetink °C ipd.). Pri paru v splošnem začnemo s preiskavami v zvezi z neplodnostjo šele po enem letu rednih, nezaščitenih spolnih odnosov, seveda pa se pri vas glede na vašo starost že nekoliko bolj mudi, zato bi morda bilo smiselno zadeve malce pospešiti. Svetujem vam, da opravite pregled pri ginekologu, ki vam bo glede na ugotovitve priporočil nadaljnje ukrepe. V približno polovici primerov je vzrok za neplodnost pri moškem, zato bi vaš partner, če vama še nekaj mesecev ne uspe zanositi, lahko šel opravit preiskave semenske tekočine, t. i. spermiogram. Pri obeh je torej smotrno najprej izključiti težave organskega izvora. Če se bo izkazalo, da tovrstnih ovir ni, bosta oba med drugim tudi psihično razbremenjena, kar bo dodatno olajšalo zadeve.

Ključnega pomena za uspešno zanositev in tudi uspešno nadaljevanje je seveda urejeno psihično stanje obeh partnerjev in dober medsebojni odnos. Omenjate, da prejemate antidepresiv in antipsihotik, kar vam, sklepam, predpisuje psihiater. Tu bi se navezal na prejšnji odstavek, saj bi vaša terapija lahko zmanjševala libido (potrebo po spolnosti) pri vas in s tem pogostost spolnih odnosov. Če menite, da imate kakšne težave v tem smislu, bi se bilo treba posvetovati s psihiatrom o morebitni zamenjavi terapije. Pred načrtovano zanositvijo (nekje 4-6 tednov) je priporočen začetek jemanja folne kisline, kajti z normalno prehrano je ne dobimo dovolj (največ je je v surovem sadju in zelenjavi, pri segrevanju pa hitro razpade). Če boste morali prejemati antipsihotik tudi med nosečnostjo, se morate zavedati, da morate jemati precej višje (okrog 10x) odmerke folne kisline.

V zvezi z zelišči, ki pomirjajo, bi vam priporočil, da preberete moj odgovor o Migreni in zeliščih, v katerem so predstavljene fitoterapevtske možnosti. Morda bi le dodal, da pomirjujoče (tudi glede na raziskave) delujejo še čaji z dodatkom ovsa, lipe, lipovca in plahtic (Alchemilla spp.). Za izboljšanje splošnega počutja in učinkovitejše spopadanje s stresom si lahko pomagate s pripravki rastlin, ki naj bi glede na raziskave imele adaptogene lastnosti, npr. z ginsengi, elevterokokom, rožnim korenom, ašvagando itd. (več o tem si boste lahko prebrali v mojem odgovoru na naslednje vprašanje čez en teden). V ta sklop sodi tudi gele royale, katerega splošni pozitivni učinki na zdravje sicer niso znanstveno podprti – morda bi bilo v ta namen bolje jesti križnice, ki pa znanstveno dokazano izboljšujejo zdravje (preberite moj odgovor o hipotirozi in zeliščih, kjer o tem podrobneje pišem).

Sedaj pa k zeliščem, ki bi lahko pomagala pri dvigovanju plodnosti. Uporaba čajev iz smrdljičke(Geranium robertianum), ki spada v rod krvomočnic (Geranium spp. – pri nas je 19 vrst, nekatere so smrdljički na prvi pogled precej podobne), se je med ljudmi precej razširila. Priporočal jo je že pater Ašič, po mnenju nekaterih fitoterapevtov pa naj bi pomagala pri vgnezditvi zgodnjega zarodka, saj naj bi odebelila maternično sluznico. Uporabljajo se lahko čaji v obliki poparkov posušene droge (nadzemni del rastline, nabran v času cvetenja) ali pa hladni izvlečki (macerati), ki jih pridobimo z namakanjem droge v hladni vodi za vsaj 12 ur. Znanstveno dokazanih učinkov sicer ni, vendar glede na podatke v meni dostopni literaturi rastlina ni toksična. Podobno je tudi glede mace (Lepidium meyenii), križnice, značilne za perujske Ande. Uprašena koreninska droga naj bi delovala kot afrodiziak tako na moške kot na ženske (za povečevanje libida, izboljšanje erekcije ipd.), vendar je zaenkrat znanstvenih dokazov o tem še premalo. Tako kot ostale križnice (tudi pri nas rastoče draguše – rod Lepidium, penuše – rodCardamine, ogrščice – rod Brassica idr.) vsebuje maca glukozinolate, ki delujejo protirakavo, vendar nekoliko zmanjšujejo delovanje ščitnice, kar lahko poslabša depresijo, zato pri jemanju mace svetujem nekaj previdnosti.

Še največ znanstvenih dokazov o dvigovanju plodnosti imajo rastline, ki vsebujejo fitoestrogene, npr. soja, detelje (npr. travniška detelja – Trifolium pratense), lucerna (Medicago sativa), lan, nekatera žita (npr. rž, oves, pšenica), hmelj, grozdnata svetilka (Cimicifuga racemosa, syn. Actaea racemosa) in še nekatere druge. Mnoge izmed njih so vključene v pripravke za lajšanje obmenopavzalnih težav. V večjih količinah bi te rastline lahko povzročile hormonske motnje (previdnost je svetovana zlasti pri ženskah z endometriozo, hormonsko občutljivimi raki in pri nosečnicah), ob pravilnem odmerjanju pa se je izkazalo, da lahko pospešijo zanositev ter povečajo število ovulacij in uspešnih vgnezditev zarodkov (citati: Unfer et al., 2004; Kohama et. al, 2005; Shahin et al., 2008; Mumford et al., 2014 – preberite si tudi moj članek o kronični toksičnosti zdravilnih rastlin, ki bo na spletni strani objavljen v roku dveh tednov). Je pa res, da zaenkrat tovrstna raba fitoestrogenov še ni splošno razširjena in imajo s tem tudi ginekologi malo izkušenj.

Priporočam vam tudi izogibanje večjim količinam nekaterih zelišč, ki delujejo blago kontraceptivno, npr. vinski rutici (Ruta graveolens), nekaterim ustnaticam (metam, baziliki, origanu in rožmarinu) in zdravilni strašnici (Sanguisorba officinalis). Po drugi strani lahko v hrano občasno dodajate nekatere začimbnice, ki naj bi delovale kot afrodiziaki, npr. muškatni orešček (Myristica fragrans), pasijonko (Passiflorum spp.), nageljnove žbice oz. klinčke (Syzygium aromaticum) idr.

Želim vam uspešno zanositev po čim bolj naravni poti, torej s čim manj zdravniških intervencij in z zelišči zgolj za oporo.

Lep pozdrav,

                                                                         Luka Kristanc, dr. med., dipl. biol., Zavod Divji vrt

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2020. Vse pravice pridržane.