Kremno juho iz čemaževih čebulic lahko pripravimo namesto česnove.
Potrebujemo (za 1 osebo):
- 8-10 čemaževih čebulic,
- 1 srednje velik krompir,
- Košček masla (drobno rezino)
- sol,
- mleko,
- sladko smetano,
- za popečene kocke potrebujemo: rezino masla in rezino kruha (lahko starega)
Priprava: V kozico damo najprej maslo, nanj pa stresemo grobo zrezane, oprane čemaževe čebulice ter na kolobarje zrezan krompir. Zalijemo s 3 dl vode in kuhamo 15 minut do mehkega. Vsebino zmiksamo s paličnim mešalnikom in dolijemo še 1,5 dl mleka ter pol dl sladke smetane. Kuhamo do vretja in solimo po okusu. Juho nalijemo v krožnik, po vrhu pa po želji posujemo še kruhove kocke, ki jih pripravimo tako, da kos kruha zrežemo na dober cm velike kocke, ki jih zlatorumeno popražimo na maslu.
Fino je, ker čemaževih čebulic ni treba lupiti.