Jabolčna čežana na zdrav način

Vodilno zelišče: jabolka (Malus domesticus), klinčki (Syzygium aromaticum), cimet (Cinnamomum sp.)
Če imate domača jabolka, si lahko pripravite čežano kar iz neolupljenih jabolk in brez sladkorja. Okus ne bo praktično nič zaostajal, vi pa boste svoj obrok obogatili z vlakninami.

Potrebujemo:

  • 10-15 domačih jabolk,
  • 5 -10 klinčkov (nageljnovih žbic),
  • cimet,
  • kislo smetano,
  • vodo, 
  • po potrebi še sodo bikarbono.

 

Priprava: Jabolka izkoščičimo in narežemo na večje kose. Odstranimo tudi gnile, črvive in poškodovane dele jabolk. Preverimo tudi, ali so kaj bolna tik pod lupino - v tem primeru bolne dele odstranimo. Damo jih v posodo in vanjo nalijemo vodo, toliko da sega do polovice (gosta čežana) ali skoraj do vrha (redkejša čežana) jabolk. Dodamo še klinčke in cimet v prahu ter kuhamo do mehkega (približno 20 minut). Nato vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom in ven poberemo klinčke. Da ublažimo kislino jabolk in oplemenitimo okus, dodamo še žlico kisle smetane.

 

Trik: če so jabolka zelo kisla, lahko dodamo kakšen ščepec sode bikarbone, ki bo bo znevtralizirala kislino. S tem se izognemo pretirani uporabi sladkorja.
© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.