Če imate domača jabolka, si lahko pripravite čežano kar iz neolupljenih jabolk in brez sladkorja. Okus ne bo praktično nič zaostajal, vi pa boste svoj obrok obogatili z vlakninami.
Potrebujemo:
- 10-15 domačih jabolk,
- 5 -10 klinčkov (nageljnovih žbic),
- cimet,
- kislo smetano,
- vodo,
- po potrebi še sodo bikarbono.
Priprava: Jabolka izkoščičimo in narežemo na večje kose. Odstranimo tudi gnile, črvive in poškodovane dele jabolk. Preverimo tudi, ali so kaj bolna tik pod lupino - v tem primeru bolne dele odstranimo. Damo jih v posodo in vanjo nalijemo vodo, toliko da sega do polovice (gosta čežana) ali skoraj do vrha (redkejša čežana) jabolk. Dodamo še klinčke in cimet v prahu ter kuhamo do mehkega (približno 20 minut). Nato vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom in ven poberemo klinčke. Da ublažimo kislino jabolk in oplemenitimo okus, dodamo še žlico kisle smetane.
Trik: če so jabolka zelo kisla, lahko dodamo kakšen ščepec sode bikarbone, ki bo bo znevtralizirala kislino. S tem se izognemo pretirani uporabi sladkorja.