Ekoterapija predstavlja nov medicinski pristop, ki vključuje uporabo relaksacijskih in regenerativnih tehnik, temelječih na izpostavitvi slušnim, vidnim in olfaktornim (vohalnim) dražljajem v naravnem okolju. Glede na ugotovitve nevroznanstvene stroke ima zaradi vpliva na razpoloženje, višje kognitivne funkcije (spomin, pozornost, presojanje in sprejemanje odločitev) in avtonomno živčevje potencialno velik pomen zlasti v zdravljenju anksioznosti, blagih do zmernih depresivnih stanj in posttravmatskih motenj, poleg tega pa ima lahko vlogo tudi v upočasnjevanju kognitivnega upada pri starostnikih ter preprečevanju in zdravljenju srčno-žilnih bolezni. Gre torej za pomembno komplementarno metodo v sklopu integrativnega medicinskega pristopa.

S sodelavci izvajam individualne in skupinske (do največ 7 oseb) obravnave, ki vključujejo temeljno ekoterapijo in dopolnilne metode, na več lokacijah v naravnem okolju po celi Sloveniji:

 1. klasične gozdne kopeli v neokrnjeni naravi, vključujoč spoznavanje užitnih in zdravilnih samoniklih rastlin v njihovem naravnem okolju, relaksacijske tehnike, aromaterapijo in pripravke iz adaptogenih rastlin in gliv (en celoten dan, po dogovoru lahko le eno popoldne),
 2. zeleno vadbo, vključujoč več oblik treninga pod nadzorom kinezioterapevtsko usposobljenega zdravnika v naravi ter pripravke iz adaptogenih rastlin in gliv (po individualnem, vnaprej pripravljenem programu - trajanje: vsaj 5-10 obravnav s spremljanjem psihološko-fizioloških parametrov napredka),
 3. regenerativni odklop v naravi, vključujoč aromaterapijo, pripravke iz adaptogenov in usposabljanjem o preživetju v naravi (minimalno 2 dneva, po dogovoru dlje) v spremstvu strokovnjakov za preživetje v naravi in poznavalcev užitnih ter zdravilnih rastlin in gob,
 4. zdravilno hortikulturo, vključujoč delo, prehrano, nastanitev in zdravniške fito-ekoterapevtske obravnave na izbranih didaktično-razvojnih kmetijah po Sloveniji (minimalno 2 dneva, po dogovoru dlje).

 Pojdi v gozd! Tam je pomlad. Tam te čakajo drevesa. Veličastna drevesa, ki molče uspevajo v miru in katerih sokovi se pretakajo do zadnjih vršičkov vej. Tam žvrgolijo ptičice zate. Tam je mir, neizmeren spokoj.
(Phil Bosmans) 

Postopek obravnave: Ekoterapija sestoji iz uvodne zdravniške obravnave, ki zajema natančen pogovor (anamnezo), pregled in preučitev medicinske dokumentacije. Nato sledi dogovor o ekoterapevtskem programu, ki ga sestavimo vselej individualno ob upoštevanju strokovnih usmeritev ter zlasti potreb in želja vključenih oseb.

Cena uvodne zdravniške obravnave: zastonj (vključeno v ceno programov).

Cene posameznih ekoterapevtskih programov se oblikujejo po dogovoru ter so odvisne od trajanja in vključitve različnih metod.

Ekoterapija je tako kot fitoterapija preventivna in kurativna metoda zdravljenja. Priporočamo jo za splošno psihofizično okrepitev ter pri naslednjih bolezenskih stanjih:

 • metabolni sindrom (povišan krvni tlak, debelost in sladkorna bolezen): programi 1, 2 in 4,
 • rehabilitacija po poškodbah: program 2,
 • rehabilitacija po boleznih (npr. po srčnem infarktu in možganski kapi): programi 1, 2 in 4,
 • psihiatrična stanja (ansioznost, depresivna stanja, posttravmatska stresna motnja, sindromi odvisnosti, sindrom hiperaktivnosti in zmanjšane pozornosti pri otrocih): vsi programi,
 • demenca: zlasti program 4,
 • paliativna stanja: zlasti program 4,
 • pomanjkanje vitamina D s posledicami, npr. osteoporozo: programa 2 in 3.

 

Pripravil: doc. dr. Luka Kristanc, dr. med., dipl. biol., spec. druž. med.

Koledar dogodkov

Ni dogodkov
© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.