V petek, 4.6. 2021 so se nam na kmetiji Divji vrt pridružili dijaki programov Gastronom hotelir in Pomočnik v biotehniki in oskrbi. Pogledali smo si kar nekaj divjih užitnih in zdravilnih rastlin, ki rastejo na naši kmetiji. Sprehodili smo se po travnikih in pozorno prisluhnili, da bi morda ujeli oglašanje fazana, ki se je naselil v eni izmed naših mejic. Iz divjih rastlin smo pripravili kar nekaj improviziranih jedi: čičerikino solato z divjo kumino v lapuhovi skledici, mineralno vodo z divjim cvetjem ter skutin namaz z divjimi luki.

Za dodatno popestritev delavnice pa je poskrbela ekipa oddaje Ljudje in zemlja, ki nas je med delavnico snemala, posnela pa je tudi nekaj naših izjav. Oddajo si lahko pogledate tukaj: https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174790240?s=tv

Ker pa delavnica pokriva tudi šolske vsebine, smo za učence pripravili delovni list, ki so ga rešili ob vrnitvi v šolo.

 

 

 

 

 

 

 

RAZVOJ IN UVAJANJE USPOSABLJANJA O ZDRAVILNIH RASTLINAH NA UČNIH KMETIJAH – FITOKMETIJE

 

 Nosilec: UNM FZV

 Partnerji: Kmetija Mahne, Kmetija Divji vrt, Kmetija Markovi, Vzgojno izobraževalni zavod Višnja Gora

 Celotna vrednost projekta: 74.998,46 EUR

 Začetek: 17. 10. 2019

 Konec: 17. 10. 2021

 Kontaktna oseba: Sabina Krsnik, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., +386 07 39 30 021

 

Cilji:

Proučitev možnosti razvoja in poskusna izvedba aktivnosti na kmetijah, ki se nanašajo na področje izobraževanja o okolju in hranitradicionalno zeliščarstvo, uporabnost divjih rastlin za prehrano in zdravje, izdelavo zdravilnih rastlinskih pripravkov, osnove botanike in varstva rastlinskih vrst.

Pričakovana sprememba:

Kmetije bodo proučile svoje potenciale in poiskale rešitve za izvajanje programov s področja izobraževanj v okviru svojih kapacitet. Razvile bodo programe, ki jih doslej na kmetiji še niso izvajale.

Programe bodo poizkusno izvedle in jih nato še izboljšale. Fakulteta za zdravstvene vede bo pridobila usposobljene izvajalce prakse za program Fitoterapija, ki jih nujno potrebuje. VIZ Višnja Gora bo pridobila usposobljene izvajalce določenih učnih in vzgojnih vsebin, ki so povezane dejavnostmi na kmetiji, dijaki bodo s tem pridobili specializirana znanja.

 

Podatki o financiranju:

Projekt je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Povezavi:

 

Razpis: PODUKREP 16.9 Podpora za diverzifikacijo kmetijskih dejavnosti v dejavnosti v zvezi z zdravstvenim varstvom, socialnim vključevanjem, kmetijstvom, ki ga podpira skupnost, ter izobraževanjem o okolju in hrani

 

 

Otroci in mladostniki s čustveno-vedenjskimi motnjami kažejo ponavljajoč, trajen vzorec neprilagojenega, t.i. disocialnega vedenja, ki se kaže v neuspešni socialni interakciji. Mladi s tovrstnimi težavami pogosto potrebujejo tisto, kar jim ljudje okoli njih najtežje dajo: skrb, podporo in razumevanje. Vse to lahko najdejo v spodbudnih okoljih, v katerih si lahko ponovno pridobijo izgubljeno ravnotežje in eno izmed tovrstnih okolij je Vzgojno-izobraževalni zavod (VIZ) Višnja Gora.

Vključili smo se v projekt FITOKMETIJE

Sporočilo za medije

Nov projekt  kmetije Divji vrt

V mesecu oktobru 2019 smo začeli z izvajanjem projekta Razvoj in uvajanje usposabljanja o zdravilnih rastlinah na učnih kmetijah – FITOKMETIJE. Nosilka projekta, Univerza v Novem mestu Fakulteta za zdravstvene vede (UNM FZV), je skupaj s partnerji – Vzgojno izobraževalnim zavodom Višnja Gora in tremi kmetijami (Kmetijo Mahne, kmetijo Divji vrt in Kmetijo Markovi) – pridobila sredstva v višini 74.998,00 EUR. Projekt, ki traja dve leti, je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Namen projekta je preučiti možnosti razvoja in poskusno izvesti aktivnosti na kmetijah, ki se nanašajo na področje izobraževanja o okolju in hrani s poudarkom na fitoterapevtskih vsebinah.

 

Podkategorije

Koledar dogodkov

Ni dogodkov
© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2022. Vse pravice pridržane.