V petek, 4.6. 2021 so se nam na kmetiji Divji vrt pridružili dijaki programov Gastronom hotelir in Pomočnik v biotehniki in oskrbi. Pogledali smo si kar nekaj divjih užitnih in zdravilnih rastlin, ki rastejo na naši kmetiji. Sprehodili smo se po travnikih in pozorno prisluhnili, da bi morda ujeli oglašanje fazana, ki se je naselil v eni izmed naših mejic. Iz divjih rastlin smo pripravili kar nekaj improviziranih jedi: čičerikino solato z divjo kumino v lapuhovi skledici, mineralno vodo z divjim cvetjem ter skutin namaz z divjimi luki.

Za dodatno popestritev delavnice pa je poskrbela ekipa oddaje Ljudje in zemlja, ki nas je med delavnico snemala, posnela pa je tudi nekaj naših izjav. Oddajo si lahko pogledate tukaj: https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174790240?s=tv

Ker pa delavnica pokriva tudi šolske vsebine, smo za učence pripravili delovni list, ki so ga rešili ob vrnitvi v šolo.

 

 

 

 

 

 

 

Program razvoja podeželja

 
 

Naziv aktivnosti: Sodelovanje (ukrep 16)
Cilj: Pospešiti prenos znanja in inovacij iz raziskovalne sfere v kmetijsko prakso.
Povzetek: Kmetija Divji vrt je kot vodilni partner vključena v podukrep 16.9 Diverzifikacija dejavnosti na kmetiji. Podpora je namenjena izvedbi projektov, v okviru katerih se na kmetiji poskusno izvedejo aktivnosti, ki se nanašajo na področja izobraževanja o okolju in hrani, zdravstvenega varstva, socialnega varstva oziroma invalidskega varstva s ciljem preučitve možnosti razvoja teh aktivnosti na kmetiji.
Pričakovani rezultati: S sredstvi pridobljenimi na tem javnem razpisu bomo dosegli naslednje cilje: Kmetije bomo razvile nove programe, ki bodo omogočale diverzifikacijo dejavnosti na kmetijah, jih poskusno izvedle ter prenesle svoje znanje na ciljne skupine. Fakulteta za zdravstvene vede bo pridobila usposobljene izvajalce prakse za študijski program Fitoterapija, VIZ Višnja Gora pa bo pridobila usposobljene izvajalce določenih učnih in vzgojnih vsebin, ki so povezane dejavnostmi na kmetiji.
Glavne aktivnosti: priprava in izvedba praktičnega preizkusa novega oziroma izboljšanega proizvoda, prakse, procesa ali tehnologije na lokaciji kmetijskega gospodarstva, analiza izvedljivosti prenosa novega oziroma izboljšanega proizvoda, prakse, procesa ali tehnologije v prakso na ravni kmetijskega gospodarstva in razširjanje rezultatov projekta.

Spletna stran Evropske komisijehttp://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/index_sl.htm
Spletna stran programa razvoja podeželjahttp://www.program-podezelja.si/

Več o projektu: PROJEKT PRP: Fitokmetija 2019-2021

 

 

Otroci in mladostniki s čustveno-vedenjskimi motnjami kažejo ponavljajoč, trajen vzorec neprilagojenega, t.i. disocialnega vedenja, ki se kaže v neuspešni socialni interakciji. Mladi s tovrstnimi težavami pogosto potrebujejo tisto, kar jim ljudje okoli njih najtežje dajo: skrb, podporo in razumevanje. Vse to lahko najdejo v spodbudnih okoljih, v katerih si lahko ponovno pridobijo izgubljeno ravnotežje in eno izmed tovrstnih okolij je Vzgojno-izobraževalni zavod (VIZ) Višnja Gora.

Vključili smo se v projekt FITOKMETIJE

Sporočilo za medije

Nov projekt  kmetije Divji vrt

V mesecu oktobru 2019 smo začeli z izvajanjem projekta Razvoj in uvajanje usposabljanja o zdravilnih rastlinah na učnih kmetijah – FITOKMETIJE. Nosilka projekta, Univerza v Novem mestu Fakulteta za zdravstvene vede (UNM FZV), je skupaj s partnerji – Vzgojno izobraževalnim zavodom Višnja Gora in tremi kmetijami (Kmetijo Mahne, kmetijo Divji vrt in Kmetijo Markovi) – pridobila sredstva v višini 74.998,00 EUR. Projekt, ki traja dve leti, je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Namen projekta je preučiti možnosti razvoja in poskusno izvesti aktivnosti na kmetijah, ki se nanašajo na področje izobraževanja o okolju in hrani s poudarkom na fitoterapevtskih vsebinah.

 

Podkategorije

Koledar dogodkov

Ni dogodkov
© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.