Delavnica za ranljive skupine

Partner v projektu: Kmetija Divji vrt
Naslov dogodka: Dogodek za ranljive skupine – divja kulinarika in fitoterapija
Kraj in datum izvedbe: Kmetija Divji vrt (Pečice, Dolenjska) v petek, 7. oktobra 2022
Število udeležencev: 9
Ciljna skupina: mladostniki s čustveno-vedenjskimi težavami in starejši od 50 let

Dogodek je potekal na dislocirani enoti kmetije Divji vrt na Dolenjskem od 9. do 12. ure in je vključeval tri temeljne vsebinske enote:

1. fitoterapevtsko: spoznavanje zdravilnih učinkov v okolici kmetije rastočih zelnatih in drevesno-grmovnih rastlinskih vrst, s poudarkom na rastline s protivnetnimi oz. analgetičnimi učinki, opis priprave mazila iz gabezovih korenik z uporabo kokosovega masla,
2. ergoterapevtsko: nabiranje in luščenje bukovih plodov (žirov),
3. kulinarično: priprava in degustacija potičk iz praženega in zmletega žira.

Uvodoma smo spoznali zdravilnost drevesno-grmovnih vrst, rastočih v okolici kmetije. Na željo obiskovalcev iz SVZ Višnja Gora (prišlo je 7 dijakov v spremstvu dveh učiteljic) smo se posvetili vrstam s protivnetno-analgetičnimi učinki (vrbe, trepetlika in travniški oslad). Sledil je prikaz priprave že pred delavnico nabranih korenik navadnega gabeza za izdelavo mazila za nego bolečih sklepov in mišic.
Naposled so se udeleženci podali na nabiranje žira na gozdnih tleh – vsakdo je nabral in kasneje olupil skodelico žira, kar je vodilo v sproščanje in mreženje (ergoterapevtski učinki). Delavnico smo zaključili s pripravo nadeva za potičke (testo je bilo že pripravljeno), peko in degustacijo.

 

 

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2022. Vse pravice pridržane.