Dan odprtih vrat za osnovnošolce

V sredo, 19. avgusta 2020, smo n naši kmetiji v Podgorju pri Pišecah od 9.00. do 13.00 izvedla dan odprtih vrat za osnovnošolce.

Ob dnevu odprtih vrat sva na kmetijo povabila skupino osnovnošolcev v okviru naravoslovnega tabora, ki je potekal v organizaciji Kozjanskega parka. Osnovnošolce sva po kratki uvodni predstavitvi načina dela in ciljev na didaktični fitokmetiji pospremila po različnih habitatih na kmetiji. Predstavila sva jim nekaj najznačilnejših užitnih in zdravilnih rastlin na travnikih, na gozdnem robu in v gozdu. Nekateri so se z zanimanjem podali k čredi konj, ki se je ravno v teh dneh pasla na kmetiji, druga skupina pa se je odpravila na preučevanje pajkov, kobilic, metuljev in bogomolk. Pestrost teh žuželk je na travnikih, ki so košeni zgolj enkrat letno pozno poleti s strižno kosilnico na postopen, mozaičen način, zares velika, kar priča o ohranjenem ekosistemu s trdnimi prehranjevalnimi spleti. Otrokom sva pojasnila, da je obilica žuželk neposredno povezana tudi z dejstvom, da na kmetiji včasih lahko opazujemo v slovenskem prostoru zelo redke vrste ptic, kot so rjavi srakoper, čebelar in smrdokavra. Potem, ko sva jim pokazala še nekaj invazivnih rastlinskih vrst (orjaška zlata rozga, robinija, enoletna suholetnica in visoki pajesen), smo se lotili kulinaričnega ustvarjanja.

Z otroki smo iz sveže nabranih zelišč pripravili naslednje divje jedi: čičeriko z listi regačice in dežena, ajdovo kašo z rmanom in kumino, limonado z listi navadnega oslada, sivke in melise ter čokoladne dražeje s cvetovi in listi njivske mete. Čičeriko in ajdovo kašo smo postregli v dan prej spečenih maslenih skledicah. Limonado smo popili v papirnatih lončkih, slamice pa smo si pripravili kar iz votlih stebel japonskega dresnika. Ja, tudi tujerodne invazivke so včasih uporabne.

 

 

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.