Frtalja kot se šika

Vodilno zelišče: različna sezonska zelišča
Več let se nisem upala lotiti frtalje, ker se mi je prva ponesrečila. Zakaj?

Potrebujete (za 4 osebe):

  • 6 jajc,
  • malo moke (50-100g),
  • veliko zelišč (kot jih je na sliki, jaz sem dala cca 15 različnih vrst, a ne čemaža, se mi je zdelo, da bi preveč prevzel okus),
  • 3 žlice olivnega olja, veliko žlico ocvirkov z mastjo,
  • sol.

Vanjo sem dala preveč regačice in bila je preveč zbita (v njej je bilo preveč moke in premalo zelišč). Končno pa mi je sedaj uspela frtalja, ki je bila okusna, lepa in hrustljavo mehka. Bi jo poskusili narediti tudi vi?

Priprava: Jajca ubijemo v posodo in jih razžvrkljamo. Nato drobno zrežemo zelišča, malo posolimo in vse skupaj dobro premešamo z jajci. Dodamo še malo moke in še enkrat premešamo. Maščobo segrejemo in malce popražimo ocvirke, nato pa maso kar z žlico naložimo na ponev (kakšna 2 cm debelo, jaz sem delala kar v voku), jo poravnamo in dobro popečemo (zlatorjavo) z ene in druge strani (našo frtaljo vmes previdno obrnemo). Nato spečeno frtaljo razrežemo na trikotnike (kot pico). Zraven postrežemo solato. Njam! Pa dober tek!

Jaz sem dala zelišča: trobentice, vijolice, zajčjo deteljico, navadno kislico, socvetja marjetic, poganjke in liste plešca, liste enoletne suholetnice, nekaj poganjkov mrtve in pekoče koprive, malo strašnico, liste detelje, mlade liste rmana, nekaj mladih listov regačice, nekaj mladih listov sretene, liste ozkolistnega trpotca, mlade liste jagodnjaka).

Priporočamo:

Koledar dogodkov

© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2024. Vse pravice pridržane.