Koprive z jajcem

Vodilno zelišče: Velika kopriva (Urtica dioica)

Zelo okusno.

Potrebujemo (za 2 osebi):

  • 1 čebulo,
  • četrt solatne sklede kopriv,
  • 4 jajca,
  • olje,
  • sol.

Priprava: V manjšo posodo damo zavreti 2-3 dl vode. Vanjo natlačimo oprane koprive in jih pustimo notri nekaj minut, toliko da se sesedejo in dobro namočijo. Vzamemo jih iz vode in grobo zrežemo na deski. Na olju na ponvi prepražimo drobno zrezano čebulo, nato dodamo zrezane koprive. Solimo. Pražimo nekaj minut in v ponev ubijemo 4 jajca. Dobro mešamo, dokler vsa jajca dobro ne zakrknejo. Ponudimo s kruhom za zajtrk ali večerjo.

 

Vodo, ki je ostala od kopriv, lahko uporabimo za spiranje las po umivanju - lasje se nam bodo manj mastili. Kar se tiče prekuhavanja kopriv - če jih prekuhamo, bodo dovolj mokre in okusnejše - če ne dodajamo vode, lahko pridejo preveč suhe. Je pa dejstvo, da s tem odlijemo nekaj vitaminov, pa tudi nezaželenih nitratov. Če hočemo ohranit vitamine, lahko z malo vode zalijemo čebulo in neprekuhane koprive, medtem ko jih pražimo.

Priporočamo:

Koledar dogodkov

Ni dogodkov
© Zavod za uporabno botaniko Divji vrt 2020. Vse pravice pridržane.